Zelenski: Posleratno ukrajinsko obrazovanje mora biti konkurentno

Zelenski: Posleratno ukrajinsko obrazovanje mora biti konkurentno

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je ovo na sastanku sa studentima i predavačima Kijevskog nacionalnog univerziteta „Taras Ševčenko“, kome je prisustvovao i bivši britanski premijer Boris Džonson, prenosi Kabinet predsednika.

„Mislim da je najvažnije kada bilo koja država želi takvog studenta, hoće takvog specijaliste. Dovoljno znanja da bude slobodan. Ovo je veoma važno: ne tražiti posao, već biti slobodan, tako da poslovne ili državne institucije tražiti vas“, rekao je predsednik.

Takođe je naglasio da obrazovanje treba da bude relevantno i da zadovoljava savremene potrebe bez gubljenja obrazovnih standarda i postignuća. U tom kontekstu je istakao da je rat istakao oblasti koje zahtevaju modernizaciju.

Na primer, raketni napadi i neprijateljski udari bespilotnim letelicama ukazali su na potrebu zaštite i preformatiranja energetskih mreža, sajber napadi su pokazali važnost zaštite finansijskih institucija, a nestanci struje su istakli potrebu za razvojem i implementacijom tehnologija koje bi funkcionisale čak i u potpunom zamračenju.

„Na to mislim kada kažem da obrazovanje treba da bude konkurentno i moderno. Savremene profesije. Moramo da shvatimo da nećemo moći da živimo kako smo živeli. I moramo da gradimo državu koja će biti model bezbednosti. Moramo da shvatimo da nećemo moći da živimo kako smo živeli. Moramo da izgradimo državu koja će biti model bezbednosti. I mislim da imamo sve šanse da to uradimo“, rekao je predsednik.