Indija blokira BBC-jev dokumentarni film o premijeru Modiju

Indija blokira BBC-jev dokumentarni film o premijeru Modiju

Indija je blokirala emitovanje dokumentarca Bi-Bi-Sija koji dovodi u pitanje vođstvo premijera Narendre Modija tokom nereda u Gudžaratu 2002. godine, rekavši da je čak i deljenje bilo kakvih snimaka putem društvenih medija zabranjeno.

Uputstva za blokiranje deljenja klipova su izdata korišćenjem ovlašćenja za vanredne situacije koja su dostupna vladi prema pravilima informacione tehnologije u zemlji, rekao je Kančan Gupta, savetnik vlade, na svom Tviter nalogu u subotu.

Iako BBC nije emitovao dokumentarac u Indiji, video je postavljen na neke Jutjub kanale, rekao je Gupta.

Vlada je izdala nalog Tviter-u da blokira preko 50 tvitova koji se povezuju sa video-snimkom dokumentarca, a Jutjubu je naloženo da blokira svako postavljanje video snimka, rekao je Gupta. I Jutjub i Tviter su poštovali uputstva, dodao je on.

Modi je bio glavni ministar zapadne države Gudžarat kada su je zahvatili nemiri u zajednici u kojima je poginulo više od 1.000 ljudi, prema vladinim podacima – većinom muslimani. Nasilje je izbilo nakon što se zapalio voz koji je prevozio hinduističke hodočasnike, pri čemu je poginulo 59 ljudi.

Aktivisti za ljudska prava procenjuju da je najmanje dvostruko veći broj poginulih u neredima.

Modi je negirao optužbe da nije uspeo da zaustavi nerede. Specijalni istražni tim koji je imenovao Vrhovni sud da istraži ulogu Modija i drugih u nasilju rekao je u izveštaju na 541 stranici iz 2012. da nije mogao da pronađe dokaze za krivično gonjenje tadašnjeg glavnog ministra.

Modi je kasnije imenovan za šefa svoje stranke, hindu nacionalističke Bharatiia Janata Partije, koju je doveo na vlast na opštim izborima 2014., a zatim i 2019. godine.

Prošle nedelje, portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova nazvao je dokumentarac Bi-Bi-Sija „propagandnim delom“ koji ima za cilj da progura „diskreditovani narativ“.