Nasilni protesti u centru Atlante zbog ubistva aktiviste

Nasilni protesti u centru Atlante zbog ubistva aktiviste

Protest je u subotu uveče u centru Atlante postao nasilan zbog smrti aktiviste za zaštitu životne sredine koji je ubijen ove nedelje nakon što su vlasti saopštile da je 26-godišnjak upucao državnog vojnika.

Maskirani aktivisti obučeni u crno bacali su kamenje i zapalili vatromet ispred nebodera u kojem se nalazi Policijska fondacija Atlante, razbijajući velike staklene prozore. Zatim su zapalili policijski automobil i vandalizirali druge zgrade antipolicijskim grafitima dok su se zapanjeni turisti razbježali.

Nasilni demonstranti bili su deo stotina demonstranata koji su se okupili i marširali čuvenom ulicom Peachtree u Atlanti da oplakuju smrt demonstranta, nebinarne osobe koja se zvala Tortuguita i koristila zamenice oni/it.

Tortuguita je ubijen u sredu kada su vlasti izbacile malu grupu demonstranata sa mesta planiranog centra za obuku javne bezbednosti u oblasti Atlante koji su aktivisti nazvali „Cop Citi“.

Istražni biro Džordžije saopštio je da je Tortuguita ubijen nakon što je pucao i ranio državnog vojnika, ali su aktivisti doveli u pitanje verziju događaja zvaničnika, nazivajući to „ubistvom“ i zahtevajući nezavisnu istragu. Prema GBI (Biro za istraživanja u Džordžiji, eng. Georgia Bureau of Investigation), incident nije snimljen telesnim kamerama.

GBI je u petak saopštio da je utvrdio da je policajac pogođen u stomak metkom iz pištolja koji je bio u posedu Tortuguite.

Reč o subotnjem protestu je ranije bila široko rasprostranjena na društvenim mrežama među levičarskim aktivistima, a neki su delili flajere na kojima je pisalo: „Policija je ubila demonstranta. Ustati. Uzvrati.“

Protivnici centra za obuku protestuju više od godinu dana izgradnjom platformi u okolnim drvećem i kampovanjem na tom mestu.

Kažu da projekat vredan 90 miliona dolara, koji bi izgradila Policijska fondacija Atlante, uključuje seču toliko drveća da bi bilo štetno po životnu sredinu. Oni se takođe protive ulaganju toliko novca u objekat za koji kažu da će se koristiti za vežbanje „urbanog ratovanja“.

GBI je saopštio da je oko 25 kampova locirano i uklonjeno u sredu i da su pronađeni vatromet u stilu minobacača, ivica, puške na pelet, gas maske i baklja.

Sedmoro ljudi je uhapšeno i optuženo za domaći terorizam i kriminalni napad, a ostale optužbe su na čekanju, saopštio je GBI. Oni se kreću od 20 do 34 godine, a niko nije stanovnik Gruzije.