Sekretar unutrašnjih poslova Meksika dobija podršku u nominaciji za predsednika

Sekretar unutrašnjih poslova Meksika dobija podršku u nominaciji za predsednika

Sekretar unutrašnjih poslova Meksika primio je u subotu javne poruke podrške fudbalskih i bivših zvezda, što neki tumače kao podsticaj za njegove dugotrajne aspiracije za predsedničku nominaciju.

Adan Agusto Lopez je meksički domaći politički zvaničnik broj 2, odmah nakon predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Bivši američki napadač Đovani dos Santos snimio je poruku na društvenim mrežama u kojoj je Lopezu rekao: „Veoma sam srećan zbog vašeg prijateljstva“. Slične poruke objavili su američki bek Migel Lajun i bivši vezista Braulio Luna.

Što se tiče vremena slanja poruka, to je neobično jer se o predsedničkoj nominaciji stranke Morena Lopeza Obradora neće odlučivati do kraja 2023. Lopez se smatra daleko iza glavnog kandidata u toj trci, gradonačelnice Meksiko Sitija Klaudija Šejnbauma.

Lopez, koji nije u srodstvu sa predsednikom, zahvalio je igračima, ali je zamolio ljude da ne daju očigledne poruke podrške jer se primarna trka zvanično neće otvoriti do jeseni, a meksički zakon zabranjuje ranu kampanju.

To je bilo oštro pitanje u Meksiku, gde su imena nekih predsedničkih nada poput Šejnbauma već bila ispisana na zidovima i bilbordima.

A na prošlim meksičkim izborima, šou biznis i internet poznate ličnosti su kritikovane zbog snimanja onlajn poruka podrške političarima van strogih zakona koji regulišu takve oglase.

Dos Santos je brzo izdao saopštenje u kojem je pojašnjavao da je dobio zahtev da snimi poruku preko bliskog prijatelja.

„Želim da istaknem da to nije urađeno u okviru bilo kakve kampanje ili u cilju bilo kakve posebne političke podrške“, napisao je Dos Santos. „Deo moje karijere je bio da na prijateljski način podelim ovu vrstu pozdrava sa svojim fanovima i prijateljima, kada to zatraže.