Ilon Mask se izjasnio u suđenju za prevaru sa Teslinim tvitovima

Ilon Mask se izjasnio u suđenju za prevaru sa Teslinim tvitovima

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask u petak je učestvovao u suđenju za prevaru u Kaliforniji, optužen da je lagao u tvitovima o tome da je auto kompaniju preuzima privatno, čime je izazvao štetu investitorima.

Maska su pozvali da svedoči od strane advokata ljutih investitora koji ga optužuju da ih je koštao milione dolara 2018. sa neistinitim tvitovima o tome da su obezbeđena sredstva za otkup akcionara po ceni od 420 dolara po akciji.

Višemilijarderski tvitovi su poslali cenu akcija Tesle na toboganu, a Maska su tužili akcionari koji kažu da se tajkun ponašao nepromišljeno u pokušaju da pritisne investitore koji su se kladili protiv kompanije.

Mask, koji je kupio sam Tviter u oktobru, umanjio je snagu svojih tvitova, navodeći pod upitnikom da je jednom objavio da misli da je cena akcija Tesle previsoka i da je „pošla više, što je kontraintuitivno“.

„Ono što pokušavam da kažem je da uzročna veza očigledno nije tu samo zbog tvita“, rekao je Mask u svedočenju koje je trajalo samo trideset minuta i trebalo je da bude nastavljeno u ponedeljak.

Saslušanje u petak počelo je sa profesorom prava i biznisa sa Harvarda Guhanom Subramanijanom, kojeg su tužioci pozvali kao veštaka.

On je Maskov predlog na Tviteru da se Tesla uzme u privatnost nazvao „iluzornim“ i „baš pogrešnim“ u tome što je u velikoj meri odstupio od načina na koji se takvi mega-poslovi obično dešavaju.

„Sve što mogu da kažem je da je ovo jednostavno pogrešno; što se tiče procesa dogovora… ovo nije tačno“, rekao je Subramanijan dok ga je branilac ispitivao o Maskovom tvitovima.

Svedočenje na suđenju počelo je u sredu tako što je advokat uznemirenih investitora rekao porotnicima da je Mask lagao o tome da ima finansiranje.

Nikolas Porit, koji zastupa glavnog tužioca Glena Littletona i druge Tesline investitore, rekao je da tvitovi koštaju „obične ljude“ da izgube „milione i milione dolara“.

Pozvan kao prvi svedok, 71-godišnji Litlton rekao je porotnicima da je mnogo investirao u Teslu 2018. na način koji je računao na to da se cena akcija popela na 500 dolara ili više.

Litlton je svedočio da je bio „prilično šokiran“ Maskovom tvitom o tome da je kompaniju privatao po ceni od 420 dolara po akciji jer je to ugrozilo skoro sav novac koji je uložio u Teslu.

„To će me prilično izbrisati“, rekao je Littleton.

Litlton je rekao porotnicima da se trudio da sačuva ono što je mogao od svojih investicija, izvlačeći se sa većine svojih pozicija uz ogroman gubitak.

Očekuje se da će Mask nastaviti da svedoči na suđenju u ponedeljak, kada će njegovi advokati dobiti priliku da opovrgnu optužbe da je bio lažan.

Slučaj se vrti oko par tvitova u kojima je Mask rekao da je „finansiranje obezbeđeno“ za projekat otkupa javnog proizvođača električnih automobila, a zatim je u drugom tvitu dodao da je „potvrđena podrška investitora“.

Porit je rekao porotnicima da je Mask odabrao cenu akcije od 420 dolara u tvitu „kao šalu“ i da finansiranje da Tesle postane privatno nikada nije bilo zaključano, niti kredibilno traženo.

U svom uvodnom izlaganju, Maskov advokat Aleks Spiro rekao je da iako su tvitovi možda bili „nepromišljen izbor reči“, oni „nisu prevara, čak ni blizu“.

Očekuje se da će suđenje za prevaru trajati tri nedelje.