Švedska daje zeleno svetlo za paljenje Kurana ispred turske ambasade

Švedska daje zeleno svetlo za paljenje Kurana ispred turske ambasade

Švedska policija saopštila je da će dozvoliti lideru političke stranke tvrdokorne desnice da spali kopiju Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu, što je navodno navelo Ankaru da pozove svog švedskog izaslanika zbog „provokativnog čina“.

Antiislamskom aktivisti Rasmusu Paludanu, dansko-švedskom advokatu koji je na čelu desničarske stranke ‘Stram Kurs’ (tvrda linija) u Danskoj, biće dozvoljeno da uništi islamsku svetu knjigu tokom mitinga planiranog ispred turske ambasade 21. januara .

„Švedski ustavni zakoni pružaju snažnu zaštitu i morate proceniti da je vrednost mogućnosti demonstracija i slobode izražavanja izuzetno važna“, rekao je portparol švedske policije Ola Osterling.

Prema neimenovanim diplomatskim izvorima koje je citirala turska državna novinska agencija Anadolu, švedskog ambasadora u Turskoj Stafana Herstroma pozvalo je Ministarstvo spoljnih poslova da razgovara o spaljivanju knjiga u petak, a izvori kažu da je planirana akcija „očigledno zločina iz mržnje.“

„Stav Švedske je neprihvatljiv. Očekujemo da se taj čin ne dozvoli i da se vređanje svetih vrednosti ne može braniti pod plaštom „demokratskih prava“, dodaju.

Paludan, koji je inscenirao nekoliko paljenja Kurana na prošlim događajima, rekao je da se nada da će „zauzeti mali stav za slobodu izražavanja protiv Turske“ tokom skupa u ambasadi. Sličan protest prošle godine izazvao je nerede i ulične sukobe u nekoliko švedskih gradova, pri čemu su stotine policajaca i veći broj demonstranata povređeni u neredima.

Miting u subotu uslediće nakon još jednog protesta u Stokholmu ranije ove nedelje, na kojem su kurdski aktivisti vezali lutku u prirodnoj veličini koja je trebalo da prikazuje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Ankara je oštro odgovorila na incident, označivši Švedsku „propagandnim centrom“ za terorizam, ponavljajući prethodne navode da vlada podržava naoružane kurdske grupe takođe aktivne u Turskoj.

Prepirka oko planiranog spaljivanja knjiga dolazi kada i Švedska i Finska traže odobrenje Turske da se pridruže Severnoatlantskom savezu, koji zahteva jednoglasnu saglasnost svih članica pre nego što pozovu nove države da se pridruže. Iako se činilo da je postignut određeni napredak po tom pitanju prošle godine nakon što su dve nordijske države podnele zahtev za članstvo, pregovori su od tada zaustavljeni jer Ankara insistira da kandidati za članstvo u NATO-u preduzmu dalje korake protiv grupa i pojedinaca koje smatra teroristima.