SAD će rusku Vagner grupu označiti kao „kriminalnu organizaciju“

SAD će rusku Vagner grupu označiti kao „kriminalnu organizaciju“

SAD će označiti Vagner grupu kao „transnacionalnu kriminalnu organizaciju“ i primeniti dalje sankcije na ruskog privatnog vojnog izvođača, rekao je u petak portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

„Ove akcije prepoznaju transkontinentalnu pretnju koju Vagner predstavlja, uključujući i kontinuirani obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti“, rekao je Kirbi novinarima. Zvanična objava imenovanja – koja ovu grupu svrstava u istu kategoriju sa kolumbijskim narko kartelima i japanskim Jakuza organizacijama – očekuje se sledeće nedelje.

„Naša poruka svakoj kompaniji koja razmišlja o pružanju podrške Vagneru je jednostavno ovo, Vagner je kriminalna organizacija koja nastavlja široko rasprostranjene zločine i kršenja ljudskih prava“, dodao je Kirbi.

Grupu Vagner, koja je pod američkim sankcijama od 2017. godine, Stejt department je početkom decembra označio kao „subjekt od posebne zabrinutosti” zbog navodnog ugrožavanja vjerskih sloboda u Africi, a SAD su je označile kao ograničenog „vojnog krajnjeg korisnika”. kasnije tog meseca, potencijalno ograničavajući njen pristup tehnologiji napravljenoj američkom opremom.

Šef grupe, ruski biznismen Jevgenij Prigožin, odbacio je Kirbijevu najavu. U izjavi za Rojters, on je rekao da će ova oznaka učiniti Vagnera i američku vojsku „kolegama“ i da će njihov odnos sada biti „obračun kriminalnih klanova“.

Osnovan 2014. godine, Vagner je uglavnom radio kao bezbednosni ugovarač u Africi i na Bliskom istoku. Vagnerovi borci su trenutno raspoređeni u Donbasu, gde su odigrali ključnu ulogu u oslobađanju strateški ključnog grada Soledara od ukrajinskih snaga ranije ovog meseca, a zauzeli su selo Kleščejevka u četvrtak, navode ruski mediji.

Ovi uspesi dodatno ugrožavaju ukrajinski garnizon u obližnjem gradu Artjomovsku (koji Ukrajina zove Bahmut) opkoljavanjem.