Cene hrane u Britaniji nastavljaju da rastu

Cene hrane u Britaniji nastavljaju da rastu

Cene hrane i pića u Ujedinjenom Kraljevstvu su u decembru dostigle još jedan maksimum u poslednjih 45 godina, skočivši za 16,8 odsto na godišnjem nivou, izvestila je u sredu Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Poskupljenje je predvođeno osnovnim namirnicama kao što su hleb, mleko i sir, što je najviše pritiskalo domaćinstva sa nižim primanjima. Podaci ONS-a pokazali su da je mleko skočilo skoro 50 odsto, hleb poskupeo za petinu, dok su osnovne namirnice kao što su šećer i testenine poskupele za više od četvrtine.

Cene su navodno takođe skočile u nebo u restoranima i hotelima jer su ugostiteljske firme bile prinuđene da snose sopstvene rastuće troškove, pri čemu je inflacija u ovom sektoru skočila na 11,3% u decembru, što je najviše za više od 31 godine.

Sve u svemu, inflacija u Velikoj Britaniji je pala drugi mesec u decembru, ali je ostala na jednom od najviših nivoa u poslednjih 40 godina. Godišnja stopa, merena indeksom potrošačkih cena (CPI), spustila se na 10,5%, nastavljajući pad sa 10,7% u novembru i nedavnog maksimuma od 11,1% u oktobru.

„Inflacija je blago popustila u decembru, iako je i dalje na veoma visokom nivou, sa ukupnim cenama koje su snažno porasle tokom cele prošle godine“, rekao je Grant Ficner, glavni ekonomista u ONS-u. „Troškovi hrane i dalje rastu, a cene takođe rastu u prodavnicama, kafićima i restoranima“, dodao je on.

Banka Engleske (BoE) agresivno povećava kamatne stope kako bi obuzdala dvocifrenu inflaciju. Regulator je saopštio da zemlja ulazi u najdužu recesiju dosad.

U međuvremenu, ministar finansija Džeremi Hant rekao je nakon objavljivanja podataka ONS-a da vlada planira da dodatno smanji inflaciju ove godine.

„Visoka inflacija je noćna mora za porodične budžete, uništava poslovna ulaganja i dovodi do štrajka, tako da koliko god bili teški, moramo da se držimo našeg plana da ga srušimo“, rekao je Hant.