RT: Kremlj ruši tvrdnju Zelenskog o Putinu

RT: Kremlj ruši tvrdnju Zelenskog o Putinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da nije siguran da li je Vladimir Putin zaista na funkciji predsednika Rusije, ili je čak živ. Kremlj je odbacio ovu primedbu kao izraz želje Zelenskog.

Rusija i Putin su „veliki problem“ za Zelenskog, pa je prirodno da bi on „radije da ne postoje ni Rusija ni Putin“, rekao je novinarima u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je reagovao na tvrdnju koju je Zelenski izneo ranije tokom dana tokom svog virtuelnog nastupa na ukrajinskom doručku, događaju koji je na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu organizovala Fondacija Viktora Pinčuka.

„Nisam siguran da je predsednik Rusije, koji se povremeno pojavljuje na TV-u ispred hroma ključa, zapravo [Putin]“, rekao je ukrajinski lider, koristeći termin za tehniku zamene pozadine koji je kolokvijalno poznat kao „zeleni ekran“. ‘

„Apsolutno ne znam da li je on živ, da li on donosi odluke ili to čini neko drugi“, dodao je Zelenski, spekulišući da bi Rusija mogla biti pod kolegijalnom vlašću.

Primedba je usledila pošto je ukrajinski lider tvrdio da je ruska krivica za neuspeh u smanjenju tenzija sa Moskvom tokom godina njegovog predsedavanja i nedostatak pregovora danas.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je u sredu da Zelenski i njegova vlada nisu slobodni da donose odluke o spoljnoj politici i da je zemlja talac posredničkog rata Zapada protiv Rusije.

„Ne može biti pregovora sa Zelenskim, makar samo zato što je zakonski zabranio bilo kakve razgovore sa ruskom vladom“, istakao je on.

Primedbe Zelenskog kao da aludiraju na popularnu teoriju zavere, koja spekuliše da ruska vlada zapošljava brojne Putinove dvojnike da ga zamene na raznim događajima. Ekstremna varijanta tvrdi da je „pravi“ Putin odavno mrtav i da Rusiju kontroliše kabala lutkara.

Neki zvaničnici ukrajinske vlade očigledno smatraju da je ideja donekle održiva. Kiril Budanov, koji je na čelu ukrajinske vojne obaveštajne službe, tvrdio je u intervjuu u julu da je ranije tog meseca u Iran otišao dvojnik umesto Putina. On nije ponudio nikakve dokaze koji bi podržali tvrdnju.