Zelenski kaže da bi snabdevanje tenkova trebalo da dođe brže

Zelenski kaže da bi snabdevanje tenkova trebalo da dođe brže

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u sredu Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da bi zapadne zalihe tenkova i jedinica protivvazdušne odbrane trebalo da dođu brže i da budu isporučene brže nego što je Rusija bila u stanju da izvede sopstvene napade, preneo je Rojters.

Zelenski je razgovarao putem video veze pre nego što se zapadni saveznici sastanu u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj u petak sa fokusom na to da li će Berlin dozvoliti da se njegovi borbeni tenkovi Leopard isporuče Kijevu kako bi pomogli u proterivanju ruskih snaga.

„Snabdevanje Ukrajine sistemima protivvazdušne odbrane mora nadmašiti sledeće ruske raketne napade“, rekao je Zelenski. „Zalihe zapadnih tenkova moraju nadmašiti još jednu invaziju ruskih tenkova.

Skoro 11 meseci otkako je Rusija izvršila invaziju na svog suseda, moskovske snage drže delove istoka i juga Ukrajine. Zamah na bojnom polju je u Kijevu mesecima, ali Moskva je potrošila ogromne resurse da pokuša da napreduje na istoku.

„Svakodnevno se vode borbe na istoku. Stojimo snažno, odlučno“, rekao je Zelenski.

Na forumu su ga pitali da li je zabrinut za sopstvenu bezbednost nakon što je njegov ministar unutrašnjih poslova poginuo u padu helikoptera ranije u sredu. Rekao je da nije zabrinut.

„Moji stavovi se nisu promenili. Treba nam municija, nikuda mi se ne žuri“, rekao je on.

Pre nego što se obratio, Zelenski je zamolio učesnike foruma da učestvuju u minutu ćutanja u znak sećanja na 14 poginulih u padu helikoptera. Među njima su bili ministar, drugi visoki zvaničnici, posada i dete.

On je optužio Rusiju za izvoz „terora“, ukazujući na ruski raketni napad koji je uništio stambenu zgradu i ubio najmanje 45 ljudi. Moskva je za taj civilni napad okrivila ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.