Berlin dozvoljava izvoz tenkova Ukrajini ako SAD pošalju svoje

Berlin dozvoljava izvoz tenkova Ukrajini ako SAD pošalju svoje

BERLIN – Nemačka će dozvoliti slanje tenkova nemačke proizvodnje u Ukrajinu da pomognu njenoj odbrani od Rusije ako Sjedinjene Države pristanu da pošalju svoje tenkove, rekao je za Rojters izvor iz nemačke vlade, piše Rojters.

Nemački kancelar Olaf Šolc je nekoliko puta istakao ovu odredbu poslednjih dana iza zatvorenih vrata, rekla je ta osoba, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Zapadni saveznici sastaće se u petak u američkoj vazdušnoj bazi u Nemačkoj kako bi ponudili više oružja Ukrajini.

Pažnja je posebno usmerena na Nemačku, koja ima pravo veta na bilo koju odluku da pošalje svoje tenkove Leopard, koje postavljaju armije saveznika NATO-a širom Evrope i koje se smatra najpogodnijim za Ukrajinu.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je prisutnima na ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, u sredu da se plaši da Rusija priprema novu ofanzivu na Ukrajinu u roku od nekoliko meseci i da je stoga ključno pružiti dodatnu podršku kijevskoj vladi savremenim tenkovima i raketama.

Poljska i Finska su već rekle da će poslati tenkove Leopard ako ih Nemačka odobri.

Berlin kaže da će odluka biti prva tačka dnevnog reda Borisa Pistorijusa, novog nemačkog ministra odbrane.

Pistorijus će u četvrtak ugostiti američkog ministra odbrane Lojda Ostina.

Sjedinjene Države su posvetile oko 24 milijarde dolara da pomognu Ukrajini da se odbrani od ruskih snaga.

Američki zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekli su da se očekuje da će administracija predsednika Džoa Bajdena sledeće odobriti oklopna vozila Strajker za Ukrajinu, ali nije spremna da pošalje sopstvene tenkove, uključujući M1 Abrams.

Ove nedelje, Britanija je povećala pritisak na Berlin tako što je postala prva zapadna zemlja koja je poslala zapadne tenkove, obećavši eskadrilu svojih Čelendžera, ali se Leopardi smatraju najboljim izborom za snabdevanje Ukrajine velikim tenkovskim snagama.

Vall Street Journal, pozivajući se na visoke nemačke zvaničnike, prvi je ranije u sredu izvestio o stanju Berlina na tenkove. Slične izveštaje imale su i publikacije Sueddeutsche Zeitung i Bild.