Anonimni hakeri najavili hakovanje sajta Vlade Srbije

Anonimni hakeri najavili hakovanje sajta Vlade Srbije

Decentralizovana hakerska grupa Anonimus rekla je da je dobila pristup poverljivim dokumentima srpske vlade, ali Beograd kaže da njeni onlajn resursi nisu hakovani, prenosi „Evropska istina“.

U utorak je jedan od Tviter naloga gospodina Anonimusa rekao da je dobio pristup „desetinama poverljivih dokumenata srpske vlade“. „Nismo se još bavili tobom, Putinova marioneta“, napisali su, misleći na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije je sutradan saopštilo da nije evidentiralo curenje poverljivih dokumenata.

„Svi važni podaci Republike Srbije čuvaju se u državnim data centrima u Beogradu i Kragujevcu u skladu sa najvišim tehnološkim i bezbednosnim standardima“, tvrde u resoru.

Dodaje se da objave poput onih koje objavljuju Anonimusi na Tviteru imaju za cilj „zastrašivanje građana i deo su specijalnog rata koji se vodi protiv Srbije“. Istovremeno, Ministarstvo je savetovalo državnim službenicima da poštuju mere bezbednosti informacija u vezi sa neproverenim i sumnjivim imejlovima i veb stranicama.

Ovo nije prvi put da Anonimusi najavljuju sajber napad na Srbiju. Još 5. januara jedan od njihovih Tviter naloga objavio je da su hakovali sajt Vojske Srbije (koji je neko vreme bio nedostupan), a obećali su i dalje Vučićeve hakovanja.

Na ovo je tada reagovao i sam predsednik Srbije objavivši na Instagramu fotografiju sa psima uz natpis: „Spremamo se za borbu protiv Anonimusa“.

Poznato je da je predsednik Aleksandar Vučić kritikovan zbog svog stava o delimično priznatom Kosovu, odbijanja da uvede sankcije Rusiji i kontinuiranih bliskih veza sa njom usred rata u Ukrajini.