Generalni sekretar UN ne veruje u mirovne pregovore Ukrajine i Rusije u bliskoj budućnosti

Generalni sekretar UN ne veruje u mirovne pregovore Ukrajine i Rusije u bliskoj budućnosti

Tokom govora na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u sredu, generalni sekretar UN Antonio Guteres priznao je da ne smatra verovatnim da će mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije biti održani u bliskoj budućnosti.

„Biće kraja… svemu ima svoj kraj, ali ne vidim kraj rata u bliskoj budućnosti. Ne vidim u ovom trenutku nikakve šanse za ozbiljne mirovne pregovore između dve strane“, pres-služba UN-a citirala je Gutereša.

On je naglasio da je ruska invazija na Ukrajinu u punom obimu prekršila međunarodno pravo i Povelju UN, ističući teškoću okončanja nasilja kada obe strane i dalje imaju „dve različite ideje o tome šta je Rusko carstvo, šta su nacionalnosti“.

Ovo otežava traženje rešenja, ali ovo rešenje mora da bude zasnovano na međunarodnom pravu i da odgovara teritorijalnom integritetu… Ne vidim uslove da se to desi u bliskoj budućnosti“, priznao je generalni sekretar UN.

Gutereš je istovremeno naglasio da Kijev i Moskva i dalje sarađuju po nekim pitanjima. Među njima je i razgovor o razmeni ratnih zarobljenika i podršci radu Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Generalni sekretar UN je prošlog meseca rekao da je pesimista u pogledu izgleda oružanog sukoba između Ukrajine i Rusije, ali da se nada da će se on završiti 2023. godine.

Na istom forumu u Davosu, poljski predsednik Andžej Duda pozvao je Zapad da poveća vojnu podršku Ukrajini, jer bi ključni momenat u ratu protiv Rusije mogao da dođe u narednim nedeljama. A generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je poziv na povećanje isporuke oružja Ukrajini na, prema njegovim rečima, prekretnici ruske agresije u punom obimu.