Švedska vlada razmatra transfer samohodnih topova Ukrajini

Švedska vlada razmatra transfer samohodnih topova Ukrajini

Švedska vlada bi u četvrtak, 19. januara, mogla da odobri odluku o ustupanju samohodnih artiljerijskih sistema Arčer Ukrajini, piše „Evropska istina“.

„Zadaci za Oružane snage Švedske da se pripreme za prebacivanje artiljerijskih sistema u Ukrajinu“, – ovako je formulisano pitanje na dnevnom redu na sajtu vlade.

Švedski premijer Ulf Kristersson izjavio je prošle nedelje da čeka odluku svoje vlade o daljoj vojnoj podršci Ukrajini do kraja januara.

Obraćajući se novinarima, švedski premijer je rekao da je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom u nedavnom telefonskom razgovoru rekao da „želimo da uradimo više“, dodajući da očekuje da će „odluke biti donete u januaru“.

Ranije je premijer Švedske obećao da će Ukrajina dobiti samohodne artiljerijske instalacije Archer, o mogućnosti isporuke koje se razgovaralo prošle godine.

Artiljerijsku jedinicu Archer ACS predstavlja 155-mm top FH 77B. Uređaj za punjenje vam omogućava da izbacite šest granata za 30 sekundi duž različitih putanja.

Maksimalni domet paljbe samohodnih topova Archer je od 30 do 60 kilometara, a maksimalna brzina paljbe je 8-9 hitaca u minuti, vreme aktiviranja sistema je 30 sekundi.

Poznato je da Švedska ima najmanje 48 Archer sistema u upotrebi.