Mediji: Tramp će se ipak vratiti na Tviter i Fejsbuk pre izbora 2024

Mediji: Tramp će se ipak vratiti na Tviter i Fejsbuk pre izbora 2024

Štab Donalda Trampa, koji je najavio učešće u predizbornoj kampanji 2024. godine, sprema se da deblokira njegove naloge na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter kako bi republikancu povećao šanse za reizbor za predsednika SAD.

Ovo je preneo kanal NBC Nevs pozivajući se na izvore i obaveštene sagovornike, piše Europeaniska Pravda.

Prema kanalu, Trampov štab je u utorak zvanično zatražio od Mete da deblokira njegov nalog na Fejsbuku. U pismu se tvrdi da je „zabrana Fejsbuk naloga predsednika Trampa dramatično iskrivila i ugušila javni diskurs“.

Štab 45. američkog predsednika zatražio je sastanak sa predstavnicima Mete „kako bi se što pre razgovaralo o obnavljanju prisustva predsednika Trampa na platformi“. Fejsbuk je odbio da komentariše situaciju, rekavši samo da će „u narednim nedeljama objaviti odluku u skladu sa razvijenim procesom“.

Izvori bliski Trampu takođe kažu da će se verovatno vratiti na društvenu mrežu Tviter, iako je on ranije javno demantovao takvu mogućnost.

„Pričao je o tome (vraćajući se na Tviter) nedeljama, ali Tramp govori u ime Trampa, tako da svako može da nagađa šta će da uradi, da kaže ili kada“, rekao je NBC Nevs, citirao je republikanski saradnik. Drugi izvor je dodao da je bivši predsednik Sjedinjenih Država konsultovan o povratku na društvenu mrežu i mogućem sadržaju prvog tvita.

Kao što znate, Fejsbuk i Tviter zabranili su Donalda Trampa dan nakon što je gomila njegovih pristalica upala na Kapitol i ometala rad Kongresa tokom prebrojavanja glasova 6. januara 2021., što je trebalo da potvrdi pobedu Džoa Bajdena 2020. predsednički izbori.

Na kraju, Fejsbuk je odlučio da primeni ograničenu zabranu protiv Trampa, koja bi trebalo da bude revidirana posle dve godine, počev od 7. januara ove godine. Tviter je planirao da trajno zabrani Trampa, ali je novi vlasnik društvene mreže Elon Mask vratio Trampov nalog 19. novembra 2022, a kasnije je kritikovao prethodno rukovodstvo kompanije zbog zabrane.

Trampovi planovi da proširi svoje prisustvo na Fejsbuku i Tviteru mogli bi da signaliziraju ograničen domet njegove sopstvene društvene mreže, Truth Social. Tamo, Tramp ima nešto više od 4,8 miliona pratilaca na platformi – u poređenju sa skoro 88 miliona na Tviteru i 34 miliona na Fejsbuku.

Kao što znate, protiv Trampa je u SAD pokrenuto nekoliko postupaka za koje mu preti zatvorska kazna.

Pročitajte i: Treći put u Belu kuću: kakve su šanse da Donald Tramp ponovo postane predsednik.