SAD kažnjavaju Virdžin Atlantik 1,05 miliona dolara

SAD kažnjavaju Virdžin Atlantik 1,05 miliona dolara

VAŠINGTON – Američko ministarstvo saobraćaja (USDOT) saopštilo je u utorak da je kaznilo Virdžin Atlantik sa 1,05 miliona dolara zbog letenja u ograničenom vazdušnom prostoru iznad Iraka u brojnim prilikama, prenosi Rojters.

USDOT ima jurisdikciju pošto su letovi nosili kod Delta Air Lines-a..

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) izdala je obaveštenje kojim se američkim prevoznicima zabranjuje da lete iznad iračkog vazdušnog prostora bez prethodnog odobrenja.

Istraga je otkrila da je Virdžin Atlantik izvršio „značajan broj“ letova koji su prekršili zabranu između septembra 2020. i septembra 2021. godine, saopštio je USDOT, dodajući da je avio-kompaniji naređeno da obustavi buduća kršenja.

Virgin Atlantic je u utorak rekao da su „čim smo saznali za ovo pitanje usklađenosti od strane DOT-a, naše rute letova sa zajedničkim kodom su odmah ispravljene“.

USDOT je obavestio avio-kompaniju o kršenju u septembru 2021. za letove između Londona i Indije koji su leteli iznad Iraka. U to vreme, druge strane vlade su dozvoljavale letenje iznad iračkog vazdušnog prostora na velikim visinama, uz brojne letove iznad Iraka dnevno.

Virgin Atlantic mora da plati 525.000 dolara u tri rate, dok se preostalih 525.000 dolara plaća samo ako Virgin Atlantic prekrši odredbe o prekidu narudžbe i odustane ili o plaćanju.

U martu 2020, FAA je izdala obaveštenje o zabrani letova na svim visinama zbog „pojačanih aktivnosti milicije i povećanih tenzija u Iraku“.

USDOT je saopštio da je Virdžin Atlantik agenciji rekao da su „zabranjeni preleti bili nenamerni, uzrokovani operativnim prekidima i gubitkom osoblja zbog pandemije COVID-19“.

Virdžin Atlantik je rekao USDOT-u da je nakon obaveštenja američke vlade „odmah preusmerio letove kako bi izbegao dotični vazdušni prostor i obavestio svoj odbor i više rukovodstvo o tom pitanju“.

Virgin Atlantic je takođe napomenuo da je investirao u Sentinel bi Osprei, automatizovani alat koji „dinamički upozorava avio-kompanije u fazi planiranja leta ili operativnoj fazi, o svim regulatornim ograničenjima koja utiču na njihove letove ili letove njihovih partnera u zajedničkom kodu“.