Zemljotres jačine 6,1 stepeni potresao je istočnu Indoneziju

Zemljotres jačine 6,1 stepeni potresao je istočnu Indoneziju

DžAKARTA – Jak zemljotres pogodio je u sredu istočne delove Indonezije, ali nije prijavljena ozbiljna šteta ili povređeni, prenosi AP.

Američki geološki zavod saopštio je da je zemljotres jačine 6,1 stepeni Rihterove skale bio sa žarištem 147 kilometara ispod mora, 65 kilometara južno-jugoistočno od Gorontala. Potreslo je delove provincija Gorontalo, Severni Sulavesi, Severni Maluku i Centralni Sulavesi.

Indonezijska agencija za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku nije izdala upozorenje na cunami.

Indoneziju, ogroman arhipelag i dom za više od 270 miliona ljudi, često pogađaju zemljotresi i vulkanske erupcije zbog svoje lokacije na „Vatrenom prstenu“, luku seizmičkih raseda oko pacifičkog basena.

U zemljotresu jačine 5,6 stepeni Rihterove skale 21. novembra poginula je najmanje 331 osoba na Zapadnoj Javi. Bio je to najsmrtonosniji u Indoneziji od zemljotresa i cunamija u Sulavesiju 2018. godine koji su ubili oko 4.340 ljudi.

Izuzetno snažan potres u Indijskom okeanu je 2004. izazvao cunami koji je ubio više od 230.000 ljudi u desetak zemalja, većinom u indonezijskoj provinciji Aceh.