Potpredsednici poljskog Sejma preti zabrana ulaska u Gruziju

Potpredsednici poljskog Sejma preti zabrana ulaska u Gruziju

Zamenica predsednika poljskog Sejma Malgozata Gosjevska rekla je da je postala svesna pretnji da će izgubiti priliku da uđe u Gruziju ako nastavi da daje izjave o Mihailu Sakašviliju i kritički ocenjuje situaciju u zemlji.

Goševska je to rekla u intervjuu za televiziju „Formula“, a prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na „Novosti-gruziju“.

„Prete mi da ako obnovim odnose sa predsednikom (Sakašvilijem) više neću imati priliku da uđem u Gruziju da bih glasno govorio o situaciji… Takva pretnja je izrečena u zvaničnom razgovoru sa našim ambasadorom, u zvaničan razgovor“, rekla je ona.

Potpredsednica poljskog Sejma izrazila je nadu da „do ovoga neće doći“. „Na primer, nemam mogućnost da uđem u Rusiju i Belorusiju zbog svog rada, a ako ovim zemljama dodamo i Gruziju, onda će ovde sve biti jasno…“ – rekla je Goševska.

Ona je dodala da su joj tokom poslednjih poseta Gruziji bili uskraćeni sastanci sa zatvorenim trećim predsednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem i šefom opozicionog TV kanala „Mtavari” Nikom Gvaramijom.

Kako podsećaju „Novosti-Gruzia“, ranije je upravo Goševska iznela ponudu Varšave da se Mihail Sakašvili prebaci u Poljsku na lečenje.

Kao što je poznato, Sakašvili je u pritvoru od svog tajnog povratka u Gruziju uoči lokalnih izbora 2021. godine.

Ranije se saznalo da, prema zaključcima sudsko-medicinskog pregleda komisije, koje je objavio nevladin centar „Empatija“, Sakašvili zbog zdravstvenog stanja ne može da ostane iza rešetaka. U zaključku se navodi da je kod Sakašvilija pronađeno više od 20 dijagnoza, od kojih je 10 „nespojivo sa zatvorom“, a pre hapšenja je bio gotovo zdrav.

Vladajuća partija Gruzije saopštila je da neće verovati ovim zaključcima.

Ranije je EU saopštila da pažljivo prati izveštaje o pogoršanom zdravstvenom stanju Sakašvilija i pozvala gruzijske vlasti da preduzmu sve neophodne mere kako bi osigurale da on dobije neophodnu medicinsku negu.