Tramp će se prvi put pojaviti u kampanji u Južnoj Karolini 2024

Tramp će se prvi put pojaviti u kampanji u Južnoj Karolini 2024

Bivši republikanski predsednik Donald Tramp 28. januara će se prvi put javno pojaviti u svojoj predsedničkoj trci 2024. u državi Južna Karolina na prevremenim izborima od kada je objavio svoju kandidaturu u novembru, objavila je njegova kampanja u utorak, prenosi Rojters.

Dvojica poznatih republikanaca iz Južne Karoline – američki senator Lindzi Grem, jedan od najlojalnijih Trampovih pristalica, i guverner Henri Mekmaster – pridružiće se Trampu u Stejt Houseu u Kolumbiji dok otkriva državni tim za svoju kampanju, navodi se u saopštenju.

Južna Karolina ima ogroman uticaj kao jedna od prvih država koja je organizovala nadmetanje za predsedničke nominacije tokom izbornih godina.

Godine 2016, kada je Južna Karolina bila treća država posle Ajove i Nju Hempšira, Trampova pobeda u celoj državi pomogla je da učvrsti svoj status kandidata republikanaca. Pobeda demokratskog predsednika Džoa Bajdena na državnim predizborima 2020. bila je ključna prekretnica za njegovu kandidaturu nakon njegovog lošeg rezultata u prva dva takmičenja za nominovanje.

Demokrate su, uz Bajdenovu podršku, nedavno preduzele korake da Južna Karolina postanu prvi izbori 2024. godine, delom zato što partijski lideri smatraju da je Ajova, tradicionalno prva država, previše bela da bi odrazila puno biračko telo.

Republikanci su odlučili da zadrže tradicionalni redosled za prve tri države: Ajovu, Nju Hempšir, a zatim Južnu Karolinu.

Tramp nije krenuo u kampanju otkako je zvanično započeo svoju predsedničku kandidaturu u novembru, umesto toga se povremeno pojavljivao pred pozvanim gostima na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Dva druga republikanca iz Južne Karoline – bivša guvernerka Niki Hejli i američki senator Tim Skot – smatraju se potencijalnim rivalima za predsedničku nominaciju ove stranke 2024.