Aktivisti na suđenju zbog zavere za ubistvo Makrona

Aktivisti na suđenju zbog zavere za ubistvo Makrona

Trinaest ljudi za koje se tvrdi da su povezani sa ekstremno desničarskom grupom „Les Barjols“ („Ludi“), koja je navodno urotila da ubije francuskog predsednika Emanuela Makrona, suđeno je u utorak pred sudom u Parizu.

Optuženi – 11 muškaraca i dve žene starosti od 22 do 66 godina – optuženi su za udruživanje radi izvršenja terorističkog akta, za koje je zaprećena kazna do deset godina zatvora. Završetak suđenja zakazan je za 3. februar.

Sudska saslušanja usledila su nakon četvorogodišnje istrage o toj grupi, za koju se navodi da je planirala razne akte nasilja, uključujući napade na džamije, migrante, pa čak i ubistvo Makrona na javnom događaju u znak sećanja na primirje iz Prvog svetskog rata. , navodi se u optužnici. Nijedan od ovih navodnih planova nikada nije ostvaren, a neke od optužbi koje su prvobitno podignute protiv osumnjičenih odbačene su tokom istrage.

„Utvrđeno je da su projekti nasilne akcije koje su osmislili članovi grupe Barjols… bili usmereni isključivo na ozbiljno narušavanje javnog reda i mira putem zastrašivanja ili terora“, navodi se u optužnici.

Ultradesničarska grupa Barjols prvobitno se pojavila na Fejsbuku još 2017. godine, a njen navodni vođa, Denis Collinet, uhapšen je 2020. Jedan od osumnjičenih, Jean-Pierre Bouier, koji je tada imao 62 godine, pojavio se na radaru organa za sprovođenje zakona. nakon što su francuske domaće obaveštajne službe dobile dojavu o potencijalnom napadu na Makrona.

Bujer je uhapšen u novembru 2018. tokom sastanka sa trojicom bliskih saradnika. Oduzeti su pancir i nož u stilu „komando“. Tokom dodatnih pretresa, francuski policajci su takođe zaplenili vatreno oružje i municiju iz Bujerove kuće.

Dok je Bouier u početku priznao policiji da je želeo da „ubije Makrona“, nagoveštavajući da bi jedan od saučesnika izbo predsednika na tom događaju, kasnije je rekao da su razgovori bili samo priča. „On priznaje da je bilo takvih razgovora, ali oni nikada nisu otišli ​​dalje“, rekla je Bouierova advokatica Olivija Ronen za AFP.

Pravni tim optuženih tvrdi da je optužba zasnovana na „fikciji da će se desiti nasilni čin“, prema advokatu Lucile Collot, koja insistira da su navodi o pravoj terorističkoj zaveri „pogrešne. ”