Tajms: Kijev je poslao loše opremljene trupe da brane ključni grad Donbasa

Tajms: Kijev je poslao loše opremljene trupe da brane ključni grad Donbasa

Ukrajinske snage koje brane ruski grad Artjomovsk (koji Kijev naziva Bahmut) suočavaju se sa „često očajnom, redovno fatalnom“ situacijom, navodi britanski list Tajms. Tvrdnja od ponedeljka dolazi pošto su kijevski zvaničnici umanjili značaj napredovanja ruskih trupa u toj oblasti prošle nedelje.

Moskva je tokom vikenda tvrdila da je u potpunosti zauzela grad Soledar, koji se nalazi deset kilometara severoistočno od Artjomovska. Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Maljar izjavila je u nedelju da su borbe za grad zapravo u toku i upozorila da se ne objavljuju, kako je rekla, „nesankcionisane“ informacije o situaciji na terenu.

Tajms je ignorisao njeno naređenje i uključio izveštaje nekih ukrajinskih snaga koje su savladali ruski vojnici u Soledaru i povukli se u Artjomovsk.

Jedna takva jedinica nije imala pristup „svom vrhunskom pametnom oružju koje je NATO dao elitnim pukovima ukrajinske vojske“, navodi se u publikaciji. Vojnici su navodno imali malo borbenog iskustva. Njihovo učešće u borbi za Soledar uglavnom je pucalo u opštem pravcu iz kojeg veruju da su napadnuti, navodi list.

Ukrajinska vojska je „držala svoje jedinice podalje od odbrane Bahmuta i Soledara“, piše list, tvrdeći da je Moskva zainteresovana da ih uhvati kao „simbolične pobede“, a ne iz vojnih razloga.

Artjomovsk je deo odbrambene linije duge 70 kilometara koju je godinama stvarao Kijev. Rusija tvrdi suverenitet nad gradom zajedno sa ostatkom Donjecke Narodne Republike. Pokrajina Donbas se pridružila Rusiji u oktobru nakon referenduma, koji je Kijev odbacio kao „lažiranje“.

Ruska vojska je pripisala zasluge privatnoj vojnoj grupi Vagner za ključnu ulogu u jurišanju Soledara. Tajms je odbacio kontroverznu silu kao „ubice i pljačkaše, sive od godina provedenih u mračnim zatvorima“.

Karakteristika je očigledno zasnovana na tvrdnjama da je jedinica regrutovala osuđenike, nudeći pomilovanje u zamenu za rizično služenje vojnog roka. Zvaničnici u Kijevu ponudili su zatvorenicima u ukrajinskom pritvoru isti dogovor u prvim danima sukoba.

Tajms je tvrdio da je Vagner grupa pretrpela velike gubitke u Soledaru. Evgenij Prigožin, šef snaga, tvrdio je da je oko 500 ukrajinskih vojnika poginulo u završnoj fazi borbi.