Tužioci traže da se ispita Bolsonarova uloga u upadu u institucije Brazila

Tužioci traže da se ispita Bolsonarova uloga u upadu u institucije Brazila

Savezni tužioci u Brazilu zatražili su od Vrhovnog suda da ispita kakvu je ulogu bivši predsednik imao u neredima u Brazilu, kada su hiljade demonstranata upale u Vrhovni sud, Kongres i predsedničke kancelarije u Braziliji.

Nakon što je brazilski Vrhovni sud naredio hapšenje šefa javne bezbednosti i zatražio hapšenje šefa vojne policije Brazilije, savezni tužioci su od suda zatražili da ispita i ulogu bivšeg predsednika Žaira Bolsonara u prošlonedeljnom upadu demonstranata u vladine zgrade , prenosi Rojters .

Kako saznaje Rojters , Bolsonaro je u sredu pušten iz bolnice u blizini Orlanda na Floridi, gde je dva dana pre toga primljen zbog problema sa stomakom.

U međuvremenu, policija je počela sa ispitivanjem više od 1.000 demonstranata koji su privedeni dok su trupe razbijale njihov kamp.

Demonstranti u kampu pozivali su na vojni udar kako bi se poništili izbori u oktobru na kojima je levičarski predsednik Lula da Silva tesno pobedio Bolsonara.

Pristalice bivšeg predsednika upale su 8. januara u Nacionalni kongres, Palatu Planalto i sedište Federalnog vrhovnog suda, na šta je policija odgovorila suzavcem. Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva proglasio je federalnu bezbednosnu intervenciju.

Vrhovni sud naredio hapšenje više zvaničnika, zbog njihovog neuspeha da obezbede odgovarajuće policijske snage, dopuštenja da u grad uđe više od 100 autobusa s Bolsonarovim pristalicama, kao i zbog propusta da zatvore kamp u kojem su se pristalice mesecima okupljale.

Uz to, sud navodi da nisu adekvatno zaštićene ključne zgrade vlade u prestonici.

Žair Bolsonaro je krajem decembra prošle godine napustio zemlju i otputovao na Floridu, 48 sati pre inauguracije novoizabranog predsednika Lule da Silve, tvrdeći da je „izgubio bitku, ali ne i rat“.

Bolsonaro je više puta rekao da neće predati dužnost Luli da Silvi na inauguraciji u nedelju, kršeći brazilsku demokratsku tradiciju i dovodeći time u pitanje legitimitet oktobarskih izbora na kojima je tesno poražen .