Pregovori SAD sa Japancima i Holanđanima neće dovesti do trenutnog ograničenja izvoza čipova iz Kine

Pregovori SAD sa Japancima i Holanđanima neće dovesti do trenutnog ograničenja izvoza čipova iz Kine

Bela kuća će tokom predstojećih poseta sa japanskim i holandskim zvaničnicima razgovarati o nedavnom suzbijanju izvoza alata za proizvodnju čipova u Kinu, ali to neće rezultirati „trenutnim” obećanjima dve zemlje da nametnu slični ivičnjaci, rekla je u četvrtak osoba upoznata sa razmišljanjem američkih zvaničnika.

Bajdenova administracija je u oktobru objavila sveobuhvatan skup kontrola izvoza, uključujući mere koje strogo ograničavaju kineski pristup američkoj tehnologiji za proizvodnju čipova, kao deo pokušaja da se uspori tehnološki i vojni napredak Pekinga.

Ali još uvek nije ubedila ključne saveznike da uvedu slične ivice opreme koje se smatraju ključnim za efikasno delovanje, pošto su japanske i holandske firme Tokio Electron Ltd (8035.T) i ASML Holding NV (ASML.AS) takođe vrhunski proizvođači opreme za proizvodnju čipova.

Predstojeći sastanci između američkog predsednika Džoa Bajdena i japanskog premijera Fumija Kišide i holandskog premijera Marka Rutea u Beloj kući u petak, odnosno sledećeg utorka, obezbediće forume za diskusiju o tom pitanju, rekla je osoba upoznata sa razmišljanjem američkih zvaničnika.

Ali, „ove posete neće rezultirati trenutnim saopštenjima i (su) deo naših tekućih konsultacija o ovim pitanjima“, upozorila je osoba.

Ključni zvaničnik odeljenja trgovine rekao je u oktobru da takvi sporazumi stižu „u bliskoj budućnosti“.