Titula na Australijan openu može da bude melem za Đokovića

Titula na Australijan openu može da bude melem za Đokovića

MELBURN – Novak Đoković možda nikada neće zaboraviti svoju deportaciju iz Australije zbog odbijanja da se vakciniše protiv COVID-a, ali Đoković će se nadati da će rekordna 10. tutula u Melburnu omogućiti zatvaranje najkontroverznijeg poglavlja njegove karijere, piše Rojters.

Bivši broj jedan na svetu koji je skeptik protiv vakcine našao se u političkom paklu prošle godine nakon što je rekao da je dobio izuzeće da igra na Australijan openu, dok su ljutiti građani koji su pretrpeli neka od najtežih svetskih karantina COVID-a napali.

Nakon što je držan u hotelu sa tražiocima azila nakon njegovog dolaska, Đokoviću je na kraju uskraćena šansa da odbrani titulu kada je savezni sud odbio njegovu žalbu da ostane u zemlji, što je rezultiralo automatskom trogodišnjom zabranom izdavanja viza.

Ali sa ukidanjem graničnih ograničenja u Australiji u vezi sa COVID-om, uključujući i zahtev da se obezbedi dokaz o vakcinaciji za ulazak u zemlju, Đokovićeva zabrana je ukinuta u novembru kako bi se otvorio put za njegov povratak.

Međutim, 35-godišnjak je ove nedelje rekao da je gorka saga učinila svoje.

„Zaista sam bio uvučen u oluju u medijima širom sveta koja je bila vezana za bilo šta što ima veze sa COVID-om i vakcinom“, rekao je Đoković za Kanal devet. „Odjednom sam postao svetski negativac, što je užasna pozicija kao sportista.

„U medijima uopšte nije bilo sjajnog narativa o meni. Ostao sam nekoliko nedelja kod kuće, nisam baš mnogo išao. Samo sam se nadao da će se situacija smiriti, što je i jeste, ali tragovi ostao tamo.

„Nisam znao da će to uticati na moju igru i način na koji igram. Nije bilo lako… mentalno se pregrupisati i ponovo pokrenuti.

„Na svakoj konferenciji za štampu postavljeno mi je bar jedno ili dva pitanja o Australiji i onome što se dogodilo. Čak i da sam želeo da idem dalje, ljudi su me podsećali na to.

Đoković je propustio prestižne turnire na tvrdoj podlozi u Sjedinjenim Državama prošle godine, uključujući Otvoreno prvenstvo SAD, zbog odbijanja da primi vakcinu, ali je osvojio krunu Vimbldona da bi svoj grend slem rezultat doveo do 21 titule – jednu iza svog rivala Rafe Nadala.

Uoči Đokovićevog povratka u akciju na Melburn Parku, gde će nastojati da izjednači sa Nadalom, petog igrača sveta srdačno su primili navijači u Adelaidi prošle nedelje pošto je osvojio titulu na svom prvom turniru u Australiji.

Iako slična reakcija navijača Melburna ne bi bila van okvira mogućnosti, organizatori Australijan opena ne rizikuju sa potencijalnim zabranama turnira za sve navijače koji ciljaju Đokovića tokom mečeva.

Ali Đoković je rekao da se nada da će ih osvojiti.

„Doček je bio fantastičan (u Adelaidu). Imao sam neverovatan turnir, ogromnu podršku – punu kuću na svakom meču“, rekao je Đoković.

„Ne znam (o Melburnu), ali se nadam (da će biti) pozitivno. Nadam se da će me publika dobro primiti. To je nešto što ne mogu da predvidim, ne znam.“