Vagner kaže da je Soledar potpuno zarobljen

Vagner kaže da je Soledar potpuno zarobljen

KIJEV – Moskva je imenovala novog komandanta za svoju invaziju na Ukrajinu, dok je ruska privatna vojna kompanija Vagner grupa saopštila da je završeno zauzimanje grada Soledara u istočnoj Ukrajini koji se nalazi u rudniku soli, preneo je Rojters.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je u sredu načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova za generalnog komandanta, kako Moskva naziva „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, koja sada traje 11. mesec.

Promena je praktično degradirala generala Sergeja Surovikina, koji je tek u oktobru imenovan da predvodi invaziju i nadgleda teške napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

U međuvremenu, Jevgenij Prigožin, šef Vagnera i bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je da su njegove snage zauzele ceo Soledar i ubile oko 500 ukrajinskih vojnika posle teških borbi.

„Želim da potvrdim potpuno oslobođenje i čišćenje teritorije Soledara“, naveo je Prigožin u saopštenju.

Ceo grad je zatrpan leševima ukrajinskih vojnika“, rekao je on.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je novinarima u sredu da ne može da potvrdi izveštaje da je Soledar u ruskim rukama.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri situaciju u Soledaru.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ismevao je prethodne Vagnerove tvrdnje da je zauzeo deo Soledara, ali nije odmah komentarisao najnovije tvrdnje.

„Teroristička država i njeni propagandisti pokušavaju da se pretvaraju da je deo našeg grada Soledara… neka vrsta ruskog vlasništva“, rekao je Zelenski u video obraćanju. „Ali borba se nastavlja.

U saopštenju na Fejsbuku, ukrajinski vojni generalštab je rekao da ruske snage trpe velike gubitke dok su pokušavale da zauzmu Soledar i preseku ukrajinske linije snabdevanja.

Rusija se bori da učvrsti kontrolu nad gradom, što bi bio najveći dobitak Rusije od avgusta nakon niza povlačenja pred ukrajinskim kontraofanzivama na istoku i jugu.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da se situacija u Soledaru „približava kritičnoj“.

„Ukrajinske oružane snage drže svoje pozicije. Otprilike polovina grada je pod našom kontrolom. U blizini centra grada vode se žestoke borbe“, rekao je on na Jutjubu.

Međutim, Ždanov je ukrajinskoj televiziji rekao da bi, ako ruske snage zauzmu Soledar ili obližnji Bahmut, to bila više politička pobeda nego vojna.

Ovde je više politike nego rata“, rekao je Ždanov.

„Rusi će, ako zauzmu jedan od ovih gradova, pokušati da taj događaj stave u rang sa zauzimanjem Berlina i koristiće ga u propagandne svrhe koliko za spoljno tržište, tako i za domaću potrošnju“, rekao je on.

„Unutar Rusije, to će im dati priliku da podignu duh vojnih obveznika i društva u celini. Da ih sve ujedini…“

U saopštenju ruskog ministarstva odbrane navodi se da je rekonstrukcija komande imala za cilj da poboljša kontakte između vojnih rodova i efikasnost komandne strukture.

Jedan istaknuti vojni bloger koji objavljuje u aplikaciji za razmenu poruka Telegram pod imenom Ribar, rekao je da je Surovikin postao glavni čovek za nedavne ruske vojne debakle. Među njima je i ukrajinski napad na rusku kasarnu u kojem je tokom Nove godine poginulo najmanje 89 ruskih vojnika.

Surovikin je dobio naređenje da predvodi kampanju nakon što je ukrajinska ofanziva preokrenula tok rata i skrenula pažnju na lošu obuku, opremu i moral među ruskim snagama.

Ako proruske snage uspeju da zauzmu Soledar, to bi bila odskočna daska u nastojanju Moskve da zauzme industrijski region Donbasa u Ukrajini. Grad bi bio baza za napad na obližnji grad Bahmut, čvorište vodova snabdevanja u istočnoj Ukrajini, gde se branioci izdržavaju mesecima.

Pre poslednje Vagnerove izjave, Kremlj je prestao da tvrdi pobedu i priznao je velike žrtve.

„Nemojmo žuriti, sačekajmo zvanična saopštenja. U toku je pozitivna dinamika“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Fotograf Rojtersa koji je poslednjih dana stigao do predgrađa Soledara rekao je da su mnogi stanovnici pobegli iz grada na nemirnoj hladnoći. Mogao se videti dim kako se diže nad gradom, a nadolazeća artiljerijska vatra je bila nemilosrdna, rekla je ona.

Ranije je ruska državna novinska agencija RIA saopštila da je Vagner zauzeo Soledarov rudnik soli i pojavila se fotografija na Telegram kanalu milicije na kojoj su Prigožin i njegovi borci unutar rudnika.

Vagner je odvojeno rekao da su njihove snage pronašle telo jednog od dvojice britanskih dobrovoljnih radnika koji su nestali u istočnoj Ukrajini. Nije dalo ime mrtvog čoveka. Pojavila se fotografija na kojoj se vide pasoši na kojima su imena Endrua Bagšoa i Kristofera Parija, dvojice nestalih radnika.