Investitori Tesle tvrde da Musk može dobiti fer suđenje sa u San Francisku

Investitori Tesle tvrde da Musk može dobiti fer suđenje sa u San Francisku

Tužba u kojoj se navodi da je Elon Musk manipulisao akcijama Tesle Inc (TSLA.O) u 2018. godini trebalo bi da bude na suđenju sledeće nedelje i on će moći da pronađe nepristrasne porotnike u San Francisku, uprkos lokalnom animozitetu, navodi se u sudskom podnesku od akcionari koji ga tuže za milijarde dolara, prenosi Rojters.

Akcionari Tesle su tvrdili da bi bilo nepravedno da se suđenje preseli u Teksas kako je tražio Musk, koji je razbesneo mnoge u severnoj Kaliforniji strmim otpuštanjem radnih mesta koje je naredio u Tviteru, kompaniji iz San Franciska koju je kupio u oktobru.

„Ono što oni nazivaju ‘pristrasnim’ izvještavanjem je, u stvari, činjenično izvještavanje o njegovom upravljanju Tvitterom, Inc., i nema nikakvog uticaja na sposobnost porote da donese pravičnu presudu“, navodi se u sudskom podnesku akcionara.

Muskovi advokati zatražili su 6. januara da savezni sudija odloži ili premesti suđenje u Teksas zbog medijskog izveštavanja o otpuštanju Tvitera koje je bilo „zapaljivo“ u poređenju sa uravnoteženim izveštavanjem o otpuštanjima u drugim kompanijama u gradu kao što je Lift Inc (LIFT.O ).

Video snimci publike koja zviždi Masku tokom iznenadnog pojavljivanja na predstavi Dejva Šapela u San Francisku u decembru kružili su internetom. „Zvuči kao da su neki od ljudi koje ste otpustili u publici“, rekao je komičar u snimku.

Mask je kasnije priznao da je to bilo „mnogo zviždanja“ i dodao u sada izbrisanom tvitu: „Skoro kao da sam uvredio nepokolebljive levičare SF-a… ali nahhh“.

Tesla je preselio svoje sedište iz oblasti San Franciska u Teksas 2021.

Suđenje bi trebalo da počne 17. januara i uključuje svedočenje Maska o njegovim naporima iza kulisa u 2018. da obezbedi finansiranje za otkup proizvođača električnih vozila.

Sudija će u petak saslušati argumente o traženoj promeni mesta održavanja.

Akcionari optužuju Maska da je naneo milijarde dolara gubitaka investitorima davanjem lažnih i obmanjujućih izjava kako bi veštački naduvao cenu akcija. Mask je u avgustu 2018. tvitovao da ima „obezbeđena finansijska sredstva“ za preuzimanje Tesle, što je izazvalo 10 dana nestabilnog trgovanja akcijama, obveznicama i opcijama.

Optuženi, među kojima su i Tesla i njen odbor u to vreme, izneće svoje argumente da Musk nije obmanjivao investitore na materijalni način. Musk se u više navrata sastajao sa Jasirom Al-Rumajanom, generalnim direktorom fonda suverenog bogatstva Saudijske Arabije, prema sudskom podnesku, u kojem se takođe navodi da je Al-Rumajan pozvao Maska da uzme Teslu privatno i ponudio podršku do 60 milijardi dolara.

Al-Rumajan je među svedocima za koje se očekuje da će svedočiti zajedno sa suosnivačem kompanije Oracle Corp (ORCL.N) Lerijem Elisonom i Džejmsom Mardokom, sinom predsednika kompanije Fok Corp (FOKSA.O) Ruperta Mardoka, prema sudskim podnescima.

Sudija Okružnog suda SAD Edvard Čen utvrdio je u maju da su tvitovi iz 2018. bili neistiniti i nepromišljeni. Žiri će utvrditi da li su izjave zaista uticale na cene Teslinih akcija, da li je Mask postupio svesno i da li da dosudi odštetu iu kom iznosu.

Mask kaže da ne može dobiti pravično suđenje u Kaliforniji