Poljska i Litvanija će lobirati u NATO-u za bezbednosne garancije za Ukrajinu

Poljska i Litvanija će lobirati u NATO-u za bezbednosne garancije za Ukrajinu

Govoreći o sadržaju pregovora lidera „Ljublinskog trougla” u Lavovu, poljski predsednik Andžej Duda je pomenuo i namere Varšave i Vilnjusa da podrže Ukrajinu na putu ka Evropskoj uniji i NATO, prenosi „Evropska istina“.

Poljski lider je rekao novinarima da su se razgovori trojice predsednika ticali, između ostalog, odbrane Ukrajine i bezbednosti „našeg dela Evrope“.

„Razgovarali smo o tome kako ćemo podržati Ukrajinu – jer je danas Ukrajini očajnički potrebna ta podrška, kao što svi znamo… Svaki dan ljudi ginu u Ukrajini, svaki dan ginu civili, svaki dan ginu ukrajinski vojnici braneći svoju otadžbinu“, rekao je Duda.

„Zbog toga smo razgovarali i rekli predsedniku Ukrajine kako ćemo podržati Ukrajinu sa političke strane, na njenom putu ka Evropskoj uniji, kao i na putu ka NATO – takođe s obzirom na predstojeći samit NATO-a u Viljnusu. dodao je on.

Poljski predsednik je naglasio da će Poljska i Litvanija lobirati u NATO-u da „Alijansa Ukrajini pruži specijalne bezbednosne garancije“.

„Razgovarali smo i o vojnoj podršci Ukrajini – infrastrukturi i opremi koju Poljska, kao i Litvanija, pruža Ukrajini od početka sukoba“, rekao je Duda.

Podsetimo, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda i predsednik Poljske Andžej Duda doputovali su u Ukrajinu bez saopštenja za javnost i već su se sastali sa predsednikom Vladimirom Zelenskim u Lavovu u okviru „Ljublinskog trougla“.