Cene akcija NATO proizvođača oružja rastu

Cene akcija NATO proizvođača oružja rastu

Najveće vojne i odbrambene korporacije zemalja članica NATO-a zabeležile su povećanje tržišne vrednosti od 21,5 odsto u 2022. usred vojne operacije u Ukrajini i ponovnog naoružavanja u Evropi, objavio je u sredu list Vedomosti, pozivajući se na podatke Defense Nevs i analitike Tradingviev.

Njihova kombinovana tržišna kapitalizacija porasla je sa 579 milijardi dolara u decembru 2021. na 703 milijarde dolara u decembru 2022, prema procenama.

Na rang listi je uključeno 25 kompanija sa kapitalizacijom od preko milijardu dolara kojima se trguje na berzi i čijim prihodima dominiraju vojni proizvodi, a takođe su aktivno uključene u isporuku oružja Ukrajini.

Autori izveštaja navode nemačkog proizvođača oružja Rheinmetall kao najvećeg dobitnika u poslednjih 12 meseci, sa porastom cene akcija od 122 odsto. Francuski proizvođač dronova i projektila Thales zabeležio je povećanje tržišne vrednosti za 54%. Američki odbrambeni izvođač Northrop Grumman porastao je za 44%, dok su akcije proizvođača raketnih bacača HIMARS Lockheed Martin porasle za 42%.

Ostala značajna pominjanja u izveštaju uključuju BAE Sistems (+40%), Kongsberg Gruppen (+37%), General Dinamics (+24%) i Raitheon Technologies (+19%).

U izveštaju se ističe da je vrednost vojnih giganata NATO-a u porastu, dok je ukupni zapadni korporativni sektor prošle godine potonuo za 16 odsto, prema indeksu S&P 1200, što sugeriše da su proizvođači oružja verovatno bili glavni korisnici političke krize u Evropi.