Čavušoglu: Turska podržava formulu mira koju je predložila Ukrajina

Čavušoglu: Turska podržava formulu mira koju je predložila Ukrajina

„Rusija izjavljuje da je sada spremna za pregovore. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je mirovni plan od 10 tačaka. Mi, Turska, podržavamo ovaj plan i nastavljamo naš rad“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare, prenosi Ukrinform pozivajući se na Anadolu. .

Ministar spoljnih poslova je dodao da Turska ulaže velike napore da okonča rat i da sarađuje sa obe strane: Ukrajinom i Rusijom.

„Naravno, naš cilj je trajni mir i obostrano prihvatljivo rešenje. Verujemo da će se ovaj rat završiti za pregovaračkim stolom. Što pre to bolje“, rekao je on.

Kako je saopšteno, obraćajući se učesnicima samita G20 15. novembra, predsednik Volodimir Zelenski je predložio formulu mira i izneo 10 obaveznih uslova za okončanje rata u Ukrajini. Posebno je pomenuo radijacionu, nuklearnu, prehrambenu i energetsku bezbednost, oslobađanje svih zatvorenika i deportovanih, sprovođenje Povelje UN i obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i svetskog poretka, povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava, restauraciju pravde, borbe protiv ekocida, sprečavanja eskalacije, konsolidacije kraja rata.