Dačić: Nisam zadovoljan govorom Plenkovića, nije mogao da ne pomene agresiju

Dačić: Nisam zadovoljan govorom Plenkovića, nije mogao da ne pomene agresiju

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da se tokom prošlonedeljne posete Zagrebu trudio da ne govori o temama o kojima se Srbija i Hrvatska ne slažu i da nije zadovoljan obraćanjem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Dačić, koji se 6. januara obratio okupljenima na Božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u Zagrebu, kao i Plenković, rekao je večeras u emisiji RTS-a da se tog dana, prema instrukcijama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, trudio da ne govori „o nečemu o čemu dve strane misle različito“.

„Nisam potpuno zadovoljan kako je Plenković govorio, nije mogao pitanje agresije da ne pomene, a ja sam govorio pre njega, i nisam bio u prilici da odgovorim. Mislim da nije bilo mesto za tako nešto. Ako ističemo samo oko čega se ne slažemo, nećemo daleko stići“, kazao je Dačić.

Plenković je na prijemu rekao da je potrebno unaprediti odnose Srbije i Hrvatske, ali je dodao da pomirenje mora da se temelji „na činjenicama i istini“.

„Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi sa nama, živi sa porodicama nestalih, sa vojnicima, braniteljima, civilima. To nasleđe je teško“, kazao je Plenković u petak.