Švajcarska blokira isporuku određene vojne pomoći Ukrajini

Švajcarska blokira isporuku određene vojne pomoći Ukrajini

Ministarka odbrane Španije Margarita Robles rekla je da Švajcarska stavlja veto na slanje određene vojne pomoći Ukrajini.

Kako prenosi „Evropska istina” pozivajući se na Europa pres, Robles je to rekao u utorak na kongresu španskih ambasadora u Madridu.

Šef španskog Ministarstva odbrane objasnio je potrebu slanja vojne pomoći Ukrajini i uverio da će Španija to nastaviti i ubuduće kako bi pomogla u zaštiti Ukrajine od „nepravedne, nezakonite i okrutne” ruske invazije.

U tom kontekstu, odgovarajući na pitanja španskog ambasadora u Bernu, Robles je rekao da Švajcarska ne odobrava isporuku određene vojne robe za koju je potrebno odobrenje zemlje proizvođača za reeksport.

„Razumemo, poštujemo i prihvatamo (Švajcarske) neutralnost, ali za određenu opremu potrebna nam je dozvola Švajcarske, koju nam ona trenutno ne daje“, rekla je ona i dodala da će se Ministarstvo odbrane obratiti ambasadi za pomoć u dobijanje takve dozvole.

Robles je istovremeno naglasio da je Španija počela da pomaže Ukrajini od početka invazije u punom obimu pre jedanaest meseci i da će to činiti i dalje.

Ona je između ostalog navela prijem ukrajinskih izbeglica, lečenje ranjenih Ukrajinaca u Španiji (novi ranjenici stižu ove subote na lečenje u madridsku bolnicu) i obuku pripadnika oružanih snaga, od kojih će, kako je rekla, još 200 uskoro stiže na obuku u Sevilju i Toledo.

Takođe, šef španskog Ministarstva odbrane istakao je jačanje istočnog krila Alijanse i potvrdio spremnost Madrida za kolektivnu odbranu. „Svaki minimalni napad na zemlju NATO-a pokrenuće član 5, a zemlje će delovati da zaštite mir“, potvrdila je ona.

Podsetimo, ranije se saznalo da vlada Švajcarske nije dozvolila Nemačkoj i Danskoj da Ukrajini predaju oklopne transportere i municiju švajcarske proizvodnje. U isto vreme, Švajcarska je dozvolila Nemačkoj da slobodno raspolaže tenkovima Leopard 2 koji su prethodno prodati odbrambenoj grupi Rajnmetal.