SZO podržava nošenje maski na dugim letovima dok se širi nova varijanta Omikrona

SZO podržava nošenje maski na dugim letovima dok se širi nova varijanta Omikrona

Zemlje bi trebalo da razmotre preporuku putnicima da nose maske na dugim letovima kako bi se suprotstavile najnovijoj podvarijanti COVID-19 Omicron s obzirom na njegovo brzo širenje u Sjedinjenim Državama, rekli su zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u utorak.

U Evropi se podvarijanta KSBB.1.5 otkriva u malom, ali sve većem broju, rekli su zvaničnici SZO/Evrope na brifingu za štampu.

Putnicima treba savetovati da nose maske u okruženjima visokog rizika kao što su letovi na dugim razdaljinama, rekla je viši službenik SZO za hitne slučajeve za Evropu, Ketrin Smalvud, dodajući: „ovo bi trebalo da bude preporuka putnicima koji stižu sa bilo kog mesta gde je široko rasprostranjen COVID -19 prenos“.

KSBB.1.5 – najprenosiva podvarijanta Omikrona koja je do sada otkrivena – činila je 27,6% slučajeva COVID-19 u Sjedinjenim Državama tokom nedelje koja se završava 7. januara, rekli su američki zdravstveni zvaničnici.

Ostaje nejasno da li će KSBB.1.5 izazvati sopstveni talas infekcija širom sveta. Trenutne vakcine nastavljaju da štite od teških simptoma, hospitalizacije i smrti, kažu stručnjaci.

„Zemlje treba da pogledaju bazu dokaza za testiranje pre polaska“, dodao je Smallvood, rekavši da je ključno ne fokusirati se isključivo na jedno određeno geografsko područje.

Ako se uzme u obzir akcija, rekla je ona, „naše mišljenje je da putne mere treba sprovoditi na nediskriminatorski način“.

To ne znači da je agencija u ovoj fazi preporučila testiranje za putnike koji dolaze iz Sjedinjenih Država, dodala je ona.

Mere koje se mogu preduzeti uključuju genomski nadzor i ciljanje putnika koji dolaze iz drugih zemalja sve dok to ne skreće resurse sa domaćih sistema nadzora. Drugi uključuju sisteme za praćenje otpadnih voda oko ulaznih tačaka, kao što su aerodromi.

KSBB.1.5 je još jedan potomak Omikrona, najzaraznije – i sada globalno dominantne – varijante virusa koji izaziva COVID-19. To je izdanak KSBB-a, prvi put otkriven u oktobru, koji je sam po sebi rekombinant dve druge Omicron podvarijante.

Zabrinutost zbog toga što KSBB.1.5 podstiče novi niz slučajeva u Sjedinjenim Državama i šire raste istovremeno sa porastom slučajeva COVID-a u Kini, nakon što je zemlja prošlog meseca odstupila od svoje potpisne politike „nulte COVID-19“.

Prema podacima koje je SZO objavila ranije ovog meseca, analiza kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazala je prevagu Omikronovih podlinija BA.5.2 i BF.7 među lokalno stečenim infekcijama.

Mnogi naučnici – uključujući i SZO – veruju da Kina verovatno nedovoljno izveštava o pravom obimu izbijanja.

Više od deset zemalja – uključujući Sjedinjene Države – zahteva testove na COVID od putnika iz Kine.