Tvitter otpušta osoblje koje nadgleda globalno moderiranje sadržaja

Tvitter otpušta osoblje koje nadgleda globalno moderiranje sadržaja

Tviter Inc., pod novim vlasnikom Elonom Maskom, napravio je dublje rezove u svom već radikalno smanjenom timu za poverenje i bezbednost koji se bavi moderiranjem globalnog sadržaja, kao i u jedinicu koja se odnosi na govor mržnje i uznemiravanje, prema ljudima koji su upoznati sa tim.

Najmanje još desetak rezova u petak uveče pogodilo je radnike u kancelarijama kompanije u Dablinu i Singapuru, prema rečima ljudi, koji su tražili da ne budu identifikovani razgovarajući o promenama koje nisu za javnost. Među njima su bili Nur Azhar Bin Aiob, šef odeljenja za integritet sajta za Tviter-ov azijsko-pacifički region, relativno nedavno zaposlen; i Analuisa Dominguez, viša direktorka politike prihoda Tvitera.

Takođe su eliminisani radnici u timovima koji se bave politikom dezinformisanja društvene mreže, globalnim apeli i državnim medijima na platformi.

Ela Irvin, šef odeljenja za poverenje i bezbednost Tvitera, potvrdila je da je nekoliko članova timova prekinuto, ali je negirala da su ciljali na neke od oblasti koje Blumberg spominje.

„Na primer, imalo je smisla konsolidovati timove pod jednim vođom (umesto dva)“, rekao je Irvin u odgovoru e-poštom na zahtev za komentar.

Ona je rekla da je Tviter eliminisao uloge u oblastima kompanije koje nisu dobile dovoljan „obim“ da opravda kontinuiranu podršku. Ali ona je rekla da je Tviter povećao osoblje u svom odeljenju za žalbe i da će nastaviti da ima šefa politike prihoda i šefa za azijsko-pacifički region platforme za poverenje i sigurnost.

Musk je kupio Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru, delimično finansirajući posao sa skoro 13 milijardi dolara duga koji je podrazumevao otplatu kamata od oko 1,5 milijardi dolara godišnje. Od tada je krenuo u mahnitu misiju da preuredi platformu društvenih medija, za koju je rekao da je u opasnosti od bankrota i da je od početka novembra gubio 4 miliona dolara dnevno.

Govoreći na Tvitter Spaces događaju prošlog meseca, živahni preduzetnik je uporedio kompaniju sa „avionom koji se velikom brzinom kreće ka zemlji sa upaljenim motorima i komandama ne rade“.

Otkako je preuzeo kompaniju, Musk je nadgledao otpuštanje ili odlazak oko 5.000 od 7.500 zaposlenih na Tviteru i uspostavio „tvrdo“ radno okruženje za one koji su ostali.

Tviter se suočava sa više tužbi zbog neplaćenih računa, uključujući privatne čarter letove, softverske usluge i iznajmljivanje u jednoj od njegovih kancelarija u San Francisku.