Senator: Prekid američke pomoći Ukrajini bila bi istorijska greška

Senator: Prekid američke pomoći Ukrajini bila bi istorijska greška

SAD bi rizikovale da omoguće širenje ekstremizma u Evropi ako prestanu da pružaju podršku Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom, rekao je nezavisni senator Mejna u ponedeljak posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Senzor Angus King od Mejna i Džek Rid sa Rod Ajlenda, koji sede u komitetu američkog Senata za oružane snage, otputovali su prošle nedelje u Kijev da se sastanu sa Zelenskim. King je rekao da se vratio sigurniji da je pomoć SAD Ukrajini od vitalnog značaja.

Predviđeno je da će Ukrajina dobiti 44,9 milijardi dolara pomoći SAD kao deo nedavnog zakona o vladinoj potrošnji. SAD bi trebalo da nastave da podržavaju Ukrajinu sve dok ruski predsednik Vladimir Putin ne ode sa vlasti, rekao je King. Putina je okarakterisao kao „diktatora“.

Neuspeh da se nastavi sa podrškom Ukrajini bio bi sličan neuspehu zapadnih zemalja da se bore protiv uspona Nemačke 1930-ih, rekao je King. On je rekao da planira da to iznese biračima i republikanskim poslanicima koji su izrazili skepticizam u pogledu daljeg učešća SAD u ratu.

„Svako malo dobijam pisma, ljudi govore: „Zašto ovo radimo? Ukrajina je daleko. To nije naša borba.’ Pa, to je naša borba, jer ako se ne borimo sada, ona će se proširiti“, rekao je King. „I to će postati nešto u šta ne možemo da izbegnemo da budemo uključeni, baš kao što se dogodilo kasnih 1930-ih na početku Drugog svetskog rata.

King se sastao sa Zelenskim dok je nosio duksericu na kojoj je prikazan rođeni Mejn i heroj iz građanskog rata Džošua Čemberlen. Senator je rekao da bi bila greška odrediti datum koliko dugo SAD treba da nastave da podržavaju Ukrajinu, jer bi to Putinu dalo mogućnost da sačeka taj rok.

King je rekao da ne misli da je neophodno da SAD razmotre slanje trupa u Ukrajinu. Ima smisla snabdevati Ukrajinu opremom, rekao je on.

Rid, koji je predsednik komiteta za oružane snage, takođe je rekao da podržava odluku SAD da i dalje finansira Ukrajinu. Rid je prošle nedelje rekao da se Ukrajina „bori za vrednosti koje cenimo: slobodu, demokratiju, građansko društvo, suprotstavljanje autokratiji i nezakonitom i nesavesnom ratu“.