Duda je sazvao Biro za nacionalnu bezbednost, razgovaraće se o ratu u Ukrajini

Duda je sazvao Biro za nacionalnu bezbednost, razgovaraće se o ratu u Ukrajini

Poljski predsednik Andžej Duda pozvao je premijera Mateuša Moravjeckog i ministre u vladi na sastanak u Biro za nacionalnu bezbednost, gde će se razgovarati o aktuelnoj situaciji u vezi sa ratom u Ukrajini.

Ovo je saopštio šef Biroa za nacionalnu bezbednost Jacek Sivera, piše „Evropska pravda“.

„Predsednik želi da razgovara o trenutnoj bezbednosnoj situaciji i politici savezništva u vezi sa ratom u Ukrajini“, napisao je Sivera. Sastanak je zakazan za popodne.

Podsetićemo da je pre neki dan premijer Poljske Mateuš Moravjecki odbio da potvrdi ili demantuje izveštaje da je Ukrajina poslala zahtev za prijem tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2. Ali on je rekao da je u razgovorima sa predsednikom Dudom, koji će imati za cilj stvaranje šire koalicije zemalja koje bi mogle da prenesu ovu tešku, savremenu opremu.

Poljski premijer je dodao da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarao o pitanju prebacivanja zapadnih tenkova u Ukrajinu.

Dan ranije, The Vall Street Journal je objavio da Poljska razmatra zahtev Ukrajine da joj prebaci glavne borbene tenkove Leopard nemačke proizvodnje.