Austrija beleži nagli pad zahteva za azil

Austrija beleži nagli pad zahteva za azil

Ministar unutrašnjih poslova Austrije smatra da je naglo smanjenje broja tražilaca azila sredinom decembra i početkom januara posledica toga što je Srbija ograničila ulazak Indijaca i Tunišana u zemlju.

Na vrhuncu ovog fenomena, oko 1.000 indijskih državljana tražilo je azil u Austriji svake nedelje. Sada se ovaj broj smanjio na 300. Sličan trend se primećuje i kod građana Tunisa, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

„U vezi sa naglim smanjenjem broja tražilaca azila iz Tunisa i Indije, kočnica politike azila pokazuje svoj prvi efekat“, objasnio je u nedelju austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner.

Suočen sa pritiscima zemalja EU, Beograd je od 1. januara ograničio putovanja građanima Indije i Tunisa, koji su ranije mogli da putuju u Srbiju bez viza. Austrijska vlada je požurila da to proglasi uspehom svoje saradnje.

„Ukidanje bezviznog ulaska za državljane Indije i Tunisa je važna mera za ograničavanje sfere delovanja organizovanog kriminala – mafije trgovine ljudima“, naglasio je Karner. Ministarstvo unutrašnjih poslova je naglasilo da zima i niže temperature ne mogu da objasne ovu razliku.

Sredinom novembra, Austrija je potpisala memorandum o razumevanju sa Srbijom i Mađarskom da gurne ilegalne migrante sa svojih spoljnih granica nakon što je zemlja 2022. registrovala oko 100.000 tražilaca azila – i uhapsila 687 trgovaca ljudima, što je rekordan broj.

Klađenjem na oštru migracionu politiku, konzervativna Narodna partija OVP nada se da će održati zamah uoči predstojećih izbora 29. januara u najvećoj saveznoj državi Donjoj Austriji, konzervativnom srcu u kojem stranka trenutno ima 40% glasova.