Auto industrija trči u metaverzum na CES-u

Auto industrija trči u metaverzum na CES-u

Omogućavanje vozaču autonomnog vozila da gleda film, dileru da prodaje automobile sa „virtuelne“ auto-parka, ili inženjeru da simulira kako se novi deo uklapa: automobilska industrija dobija primamljiv ukus metaverzuma na ogromnom CES tehnološka izložba.

Jedan gedžet izložen u Las Vegasu je televizijski sistem u automobilu, koji je razvio francuski proizvođač delova Valeo, kome nije potreban daljinski upravljač.

Da bi promenili kanal, vozači ili putnici koji nose slušalice jednostavno povuku rukom u vazduh, a senzori u automobilu detektuju kretanje.

Za korisnike koji ne vole osećaj pune slušalice, senzori na spoljašnjosti vozila omogućavaju integraciju stvarnih pešaka ili pejzaža u slike virtuelne realnosti (VR), rekao je Ghaia Khemiri, koji vodi projekat Valeo.

A ako senzori otkriju da se osoba oseća pod stresom, sistem može da ponudi umirujuće slike za podsticanje opuštanja.

U Valeu, „radimo mnogo na električnim i autonomnim automobilima, i radimo puno na senzorima“, rekao je Kemiri. „Zapitali smo se šta možemo da ponudimo (sa njima) za zadovoljstvo korisnika.

Sistem kompanije, koji je još uvek u prototipu, u početku bi bio namenjen putnicima ili vozačima na pauzi, kao što je punjenje električnog vozila.

Kada vozila postanu potpuno autonomna, vozač bi ih mogao koristiti dok je na putu.

Holoride, start-up kojeg podržava proizvođač automobila Audi, već prodaje slušalice za virtuelnu stvarnost namenjene isključivo putnicima na zadnjim sedištima.

Sistem omogućava korisnicima da gledaju film ili igraju video igricu pomoću kontrolera i sinhronizuje VR sadržaj sa pokretima automobila kako bi sprečio mučninu.

Nova verzija koju je Holoride predstavio na CES-u može da radi u bilo kom automobilu.

Nemački proizvođač automobila BMV u sredu je predstavio konceptni automobil za nadolazeće modele koji kombinuje „stvarni i virtuelni svet“.

Sistem prikazuje potencijalni projekat koji uključuje slike proširene stvarnosti projektovane na šoferšajbnu—kao što su brzina ili pravac automobila—i čak bi mogao da transformiše celo vetrobransko staklo u ekran za gledanje filma.

„Iako je potpuno impresivan, međusobno povezan metaverzum još godinama udaljen, zainteresovane strane u oblasti mobilnosti već mogu da uhvate stvarnu poslovnu vrednost od tehnologija dizajniranih da to omoguće“, navodi se u izveštaju konsultantske firme McKinsei, objavljenom uoči sajma CES-a, koji se završava u nedelju. .

Jedan primer: Italijanski proizvođač automobila Fiat je u decembru pokrenuo ono što je nazvao „prodavnica metaverse“ u kojoj klijenti mogu da istražuju, konfigurišu i čak kupe vozilo uz pomoć onlajn asistenta.

Ako tehnologije nastave da se poboljšavaju – posebno „haptički“ uređaji koji simuliraju osećaj dodira – potrošači bi praktično mogli da „ispitaju veoma realističnu repliku vozila, otvarajući mu vrata, osećajući sedišta, ubrzavajući na autoputu – baš kao što bi to uradili sa pravi automobil“, rekao je Mekinzi.

A ako se vozilo pokvari, tehničar bi mogao daljinski da vodi korisnika da izvrši jednostavne popravke.

Metaverz može da igra ulogu u dizajniranju novih proizvoda ili lakšem testiranju u različitim okruženjima.

Aleksandar Koržon, šef inovacija francuskog proizvođača delova Plastic Omnium, došao je na CES da istraži načine na koje njegova kompanija može da primeni nove tehnologije.

Metaverz može, na primer, da omogući klijentu da pokaže kako bi reciklirani materijal mogao da reaguje u određenom obliku i da „demonstrira dizajneru efekat koji bi imao“ na vozilo, rekao je on. To bi takođe moglo pokazati superiornost novog proizvoda.

Grupa bi takođe mogla da eksperimentiše sa korišćenjem metaverzuma za sastanke svog globalnog menadžerskog tima – poštedeći ih muke oko odlaska na put.