Čileanski ministar pravde podneo ostavku zbog kritik

Čileanski ministar pravde podneo ostavku zbog kritik

Čileanska ministarka pravde Marsela Rios podnela je ostavku na svoju funkciju, izjavio je u subotu predsednik zemlje Gabrijel Borić, usred optužbi za nepravde u vezi sa pomilovanjem datim ljudima povezanim sa nasilnim protestima 2019. godine, preneo je Rojters.

Advokat Luis Kordero Vega će preuzeti posao u narednim danima, dodao je levičar Borić u video izjavi, zahvalivši Riosu na njenom radu tokom 10 meseci u ulozi.

„Kada se u politici dešavaju situacije sa ovim karakteristikama, moramo preuzeti odgovornost“, rekao je Borić.

Borić je podržao pomilovanja osuđenih za manje nasilne zločine tokom protesta koji su potresli tu južnoameričku zemlju.

Na listi pomilovanih našli su se muškarci od 21 do 38 godina koji su učestvovali u raznim zločinima poput pljačke, pljačke, rukovanja molotovljevim koktelima i dr.

Ali politički protivnici osudili su decembarska pomilovanja – koja su uključivala bivšeg gerilca koji je bio zatvoren zbog drugih zločina – i optužili Riosa za lošu komunikaciju i koordinaciju. Oni su trebali da formalizuju te žalbe u parlamentu u ponedeljak.

Borić je pozvao kongres da odobri novog državnog tužioca i donese paket ekonomskih mera. Vlada do sada nije uspela da prikupi dovoljno podrške da imenuje glavnog tužioca.

Čileanski predsednik pomilovao 12 osuđenika