Srpska lista traži pojačano prisustvo međunarodnih snaga u srpskim sredinama

Srpska lista traži pojačano prisustvo međunarodnih snaga u srpskim sredinama

Srpska lista zatražila je pojačano prisustvo međunarodnih snaga u srpskim sredinama posle novog slučaja napada na srpskog mladića na Kosovu i Metohiji. SL upozorava da se nastavlja nasilje nad srpskom decom koje, kako je navela, sprovode albanski ekstremisti, podstaknuti Kurtijevom represijom i antisrpskom histerijom Prištine.

SL u saopštenju ističe da će ovajBožićostati upamćen kao dan kada su Srbi pozivali na mir, ali i dan kada je prolivena nevina srpska krv.

Navodi se da je žalosno je to što predstavnici međunarodne zajednice nisu preduzeli ništa da spreče ovakve brutalne, ničim izazvane napade na srpsku nejač, pa čak i da uporno izbegavaju da navedu da je pokušano ubistvo dečaka srpske nacionalnosti.

Ocenjuje se i da je licemerno to što su snažnije i oštrije osuđivali, kako je ukazano, izmišljeno bacanje pirotehnike na vozilo Euleksa pre nekoliko nedelja nego pokušaj ubistva srpske dece.

„U ime srpskog naroda zahtevamo da međunarodne snage pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i spreče nove napade i izlive mržnje prema Srbima na jugu jer su više puta istakli da imaju kapaciteta da se staraju o miru i sigurnosti građana, te da je njihova odgovornost najveća kada su u pitanju mir i bezbednost srpskog naroda“, poručuju iz SL.

Nakon što su juče, na Badnji dan, u Gotovuši kod Štrpca ranjeni srpski dečak i 21-godišnji mladić kada je na njih iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac, grupa Albanaca je protekle noći u Klokotu pretukla 18-godišnjeg Stefana Tomića iz Klokota dok se sa bratom vraćao s ponoćne Božićne liturgije.