Predstavnički dom američkog Kongresa izabrao predsedavajućeg

Predstavnički dom američkog Kongresa izabrao predsedavajućeg

Republikanska većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa – donjem domu Kongresa – u noći na subotu postigla je dogovor o imenovanju 57-godišnjeg Kevina Makartija za predsednika, odobravajući njegovu kandidaturu na petnaestom glasanju koje je trajalo četiri dana, prenosi „Evropska istina“.

Za Makartija je glasalo 216 predstavnika Republikanske partije od 222, preostalih šest, koji predstavljaju krajnje desničarsku grupu Slobodarski odbor i do sada su se opirali imenovanju predsednika, bili su uzdržani tokom glasanja. Pošto je za imenovanje govornika potrebna većina onih koji glasaju, ovo je snizilo prag za tu većinu sa 218 na 215 i omogućilo da se glasanje deblokira.

212 demokratskih predstavnika, kao i prethodnih 14 krugova glasanja, dali su svoje glasove lideru demokratske manjine u Predstavničkom domu Hakimu Džefrisu, koji je postao prvi crni lider stranke u Predstavničkom domu u istoriji.

Da bi pridobio podršku više od desetina republikanaca koji su bili protiv, kao i da bi pregovarao sa članovima Kluba za slobodu, Makarti je napravio niz ustupaka. Ključno među njima je vraćanje pravila koje dozvoljava pokretanje ostavke predsjedavajućeg na zahtjev jednog člana Predstavničkog doma (ranije je bila potrebna prosta većina).

Reč je i o povećanju broja članova regulatorne komisije Predstavničkog doma, uvođenju obaveznog roka od 72 sata za objavljivanje predloga zakona pre glasanja, kao i o stavljanju na glasanje amandmana na Ustav kojim se ograničava broj mandata tokom kojeg lice može biti član Predstavničkog doma i Senata.

Sve u svemu, ovi i drugi ustupci koje je napravio izabrani predsednik Donjeg doma Kongresa smanjuju njegova ovlašćenja u korist običnih poslanika.

Predsedavajući Predstavničkog doma je treća najviša pozicija u hijerarhiji vlade SAD, osim toga, on igra važnu ulogu u oblikovanju dnevnog reda Predstavničkog doma, posebno u odobravanju finansijske pomoći, što je takođe važno za Ukrajinu.

Pre imenovanja predsedavajućeg, veća nije mogla da se zakune zakonodavcima i da započne proces razmatranja i donošenja zakona. Poslednji put kada je predsedavajući Predstavničkog doma SAD izabran ne iz prvog pokušaja, bilo je 1923. godine, a rekordno trajanje ovog procesa dostiglo je dva meseca davne 1855. godine.

Više o problemima oko izbora predsednika Predstavničkog doma pročitajte u članku: Trampova osveta: Zašto je nova većina u američkom Kongresu blokirala izbor predsednika.