Broj američke dece koja konzumiraju kanabis drastično je porastao

Broj američke dece koja konzumiraju kanabis drastično je porastao

Broj američke dece koja su slučajno progutala jestivu hranu od kanabisa skočio je skoro 15 puta poslednjih godina pošto je sve više država legalizovalo rekreativnu upotrebu marihuane, prema naučnoj studiji objavljenoj u utorak.

U 2017. godini, nešto više od 200 dece uzrasta od pet godina ili mlađe konzumiralo je prehrambeni proizvod sa kanabisom, prema podacima koje vode zdravstveni zvaničnici, u poređenju sa preko 3.050 slučajeva u 2021. godini, navodi se u studiji u medicinskom časopisu Pediatrics.

Često se prodaju u obliku slatkiša, čokolade ili kolačića, jestivi proizvodi izgledaju privlačno deci, ali mogu izazvati ozbiljnu štetu zbog male težine pacijenata.

Iako nije zabeležen nijedan smrtni slučaj u oko 7.000 slučajeva takvih gutanja od strane dece tokom petogodišnjeg perioda studije, oko 8 procenata dece zahtevalo je prijem na intenzivnu negu, dok je skoro 15 procenata bilo hospitalizovano.

Simptomi kod dece uključivali su depresiju centralnog nervnog sistema, uključujući pad u komu, tahikardiju i povraćanje. Pacijenti su lečeni intravenskim tečnostima.

Kada je studija počela 2017. godine, rekreativna marihuana je bila legalna samo u 8 američkih država plus Vašington, u poređenju sa 18 država krajem maja 2022.

Veruje se da su ova povećanja povezana sa više država koje dozvoljavaju odraslima, rekreativnu upotrebu kanabisa“, napisali su autori studije.

Pošto se preko 90 odsto gutanja dešava kod kuće, istraživači su pozvali da edukuju negovatelje o potrebi skladištenja proizvoda od kanabisa u zaključanim kontejnerima na lokaciji nepoznatoj deci.

„Proizvodi od kanabisa ne samo da bi trebalo da budu stavljeni u ambalažu otpornu na decu, već bi trebalo da budu i u neprozirnim pakovanjima sa jednostavnim etiketama“, napisali su autori. „Pored toga, na proizvodu treba da postoje jasne oznake upozorenja koje upozoravaju na prekomernu upotrebu.“

Neke američke države, uključujući Kaliforniju, već su sprovele takve mere, ali ne postoje nacionalni zakoni o tome kako se proizvodi od kanabisa pakuju.