Francuska će Ukrajini poslati laka borbena vozila

Francuska će Ukrajini poslati laka borbena vozila

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ukrajinskom lideru Volodimiru Zelenskom da će njegova vlada poslati laka borbena oklopna vozila AMKS-10 RC da pomognu u ratu protiv Rusije, rekao je francuski zvaničnik u sredu nakon telefonskog razgovora između njih, prenosi Rojters.

„Ovo je prvi put da se oklopna vozila zapadne proizvodnje isporučuju kao podrška ukrajinskoj vojsci“, rekao je zvaničnik.

Obraćajući se novinarima, zvaničnik nije dao nikakve detalje o obimu ili vremenu planiranih isporuka, ali je rekao da će se razgovori nastaviti u vezi sa potencijalnom isporukom drugih tipova vozila.

Zelenski je zahvalio Makronu na najavi i rekao da to pokazuje potrebu da drugi obezbede teže oružje.

„To je nešto što šalje jasan signal svim našim partnerima – nema racionalnog razloga zašto Ukrajina još nije snabdevena zapadnim tenkovima“, rekao je on u video obraćanju.

„Moramo da stavimo tačku na rusku agresiju ove godine“, rekao je on i dodao da su „moderna zapadna oklopna vozila i tenkovi zapadnog tipa“ glavna sredstva koja su Ukrajini potrebna.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, Zelenski je rekao da su se dvojica lidera „dogovorila o daljoj saradnji kako bi značajno ojačali našu protivvazdušnu odbranu i druge odbrambene sposobnosti“. On nije izneo dalje detalje.

Francuska je prošle godine isporučila Ukrajini nekoliko haubica Cezar. Makron je u oktobru takođe rekao da će Pariz obezbediti oružje za protivvazdušnu odbranu dok Rusija intenzivira raketne udare na kritičnu infrastrukturu.

AMKS-10 francuske proizvodnje je naoružano izviđačko vozilo visoke mobilnosti, koje prevozi četiri osobe, navodi se na sajtu francuskog ministarstva oružanih snaga.

Zelenski je više puta tražio od zapadnih saveznika teža borbena vozila kao što su tenkovi nemačke proizvodnje Leopard.