Bajden planira posetu američko-meksičkoj granici

Bajden planira posetu američko-meksičkoj granici

HEBRON – Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u sredu da namerava da poseti američko-meksičku granicu tokom predstojećeg putovanja, što će uslediti nakon čestih republikanskih kritika da njegova administracija nije uspela da obezbedi granicu, prenosi Rojters.

„To je moja namera“, rekao je Bajden, demokrata, novinarima na pitanje o graničnom putovanju. „Sada radimo na detaljima.“

Bajden bi trebalo da otputuje u Meksiko Siti 9. i 10. januara na Samit severnoameričkih lidera, gde će se sastati sa meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom i kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

Bajden, koji je preuzeo dužnost u januaru 2021. godine, operativno i politički se borio sa rekordnim brojem migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice između SAD i Meksika, a očekuje se da će migracija biti na dnevnom redu sastanka.

Republikanci su kritikovali Bajdena zbog ohrabrivanja prelazaka migranata blažom politikom bezbednosti granica, dok Bajdenovi zvaničnici kažu da pokušavaju da stvore uređeniji i humaniji sistem.

Američki predstavnik Kevin Makarti, koji se bori da postane predsednik Predstavničkog doma dok republikanci ovog meseca preuzimaju kontrolu nad salom, rekao je u novembru da je pozvao Bajdena da poseti jugozapadnu granicu sa njim.

Makarti u utorak i sredu više puta nije uspeo da obezbedi dovoljno glasova da postane predsednik, čak i nakon što ga je podržao bivši predsednik Donald Tramp, jedna od najuticajnijih ličnosti Republikanske partije.

Rojters je prošle nedelje izvestio da Bajdenova administracija planira da iskoristi ograničenja iz ere pandemije da protera mnoge kubanske, nikaragvanske i haićanske migrante uhvaćene na jugozapadnoj granici nazad u Meksiko, dok istovremeno dozvoli nekima da uđu u Sjedinjene Države vazdušnim putem iz humanitarnih razloga.

Američki zvaničnik je tada rekao Rojtersu da plan nije finaliziran i da je nejasno da li bi mogao biti objavljen prije sastanka u Meksiku.