Salesforce otpušta oko 10% svoje radne snage

Salesforce otpušta oko 10% svoje radne snage

Salesforce otpušta oko 10% svoje radne snage u poslednjoj rundi ukidanja radnih mesta u tehnološkoj industriji pošto su korporacije smanjile potrošnju na softver i drugu potrošnju.

Softverska kompanija za računarstvo u oblaku iz San Franciska takođe će zatvoriti neke kancelarije, prema regulatornom podnesku od srede.

„Okruženje je i dalje izazovno i naši kupci uzimaju odmereniji pristup svojim odlukama o kupovini“, rekao je izvršni direktor Mark Beniof u pismu zaposlenima. „Imajući ovo na umu, doneli smo veoma tešku odluku da smanjimo našu radnu snagu za oko 10%, uglavnom u narednim nedeljama.

Benioff, koji je suosnivač Salesforce-a 1999. godine, nedavno je postao jedini izvršni direktor nakon što je Bret Tailor dao ostavku na mesto ko-izvršnog direktora i potpredsednika u novembru.

Benioff je rekao da će zaposleni koji budu pušteni dobiti skoro pet meseci plate, zdravstveno osiguranje, resurse za karijeru i druge beneficije.

„Ovo je pametan poker potez Benioffa da očuva marže u neizvesnoj pozadini, jer je kompanija očigledno prekomerno izgradila svoju organizaciju u proteklih nekoliko godina zajedno sa ostatkom tehnološkog sektora sa usporavanjem koje je sada na horizontu“, analitičar Vedbusha Dan Ives napisao u belešci klijenta.

Salesforce zapošljava skoro 80.000 ljudi.

Kompanija predviđa troškove od 1,4 do 2,1 milijarde dolara u vezi sa njenim planom. To uključuje naknade od 1 do 1,4 milijarde dolara koje su vezane za tranziciju zaposlenih, otpremnine, beneficije zaposlenima i kompenzacije zasnovane na akcijama. Biće 450 do 650 miliona dolara troškova za zatvaranje kancelarija. Očekuje se da će oko 800 miliona dolara do milijardu dolara naplatiti troškove u četvrtom fiskalnom kvartalu.

Tehnološke kompanije su agresivno zapošljavale tokom pandemije da bi išle ukorak sa rastućom potražnjom, ali Salesforce je brzo rastao najmanje od 2018. Njegova radna snaga se više nego udvostručila između tada i 2021. U julu te godine, završila je kupovinu Slacka vrednog 27,7 milijardi dolara.

Očekuje se da će napori na restrukturiranju zaposlenih biti uglavnom završeni do kraja fiskalne 2024. godine Salesforce-a. Očekuje se da će radnje u vezi sa zatvaranjem kancelarija biti u potpunosti završene u fiskalnoj 2026. godini.

Akcije Salesforce Inc. porasle su za više od 2% u jutarnjem trgovanju.