Tviter ukida zabranu političkih reklama

Tviter ukida zabranu političkih reklama

Tviter će poništiti svoju zabranu političkih reklama iz 2019, potvrdio je Rojtersu u sredu šef poverenja i bezbednosti kompanije, pošto kompanija u vlasništvu Elona Maska nastoji da poveća prihode.

Kompanija je u utorak tvitovala da će ublažiti svoju politiku oglašavanja za „oglase zasnovane na uzrocima“ u Sjedinjenim Državama i uskladiti svoju politiku oglašavanja sa TV i drugim medijima.

Ova promena približava politike Tvitter-a Facebook-u Meta Platforme i IouTube-u Alphabet, koji dozvoljavaju političko oglašavanje. Jedna platforma koja i dalje zabranjuje političke oglase je kineska video aplikacija TikTok.

„Verujemo da oglašavanje zasnovano na uzroku može da olakša javnu konverzaciju o važnim temama“, tvitovala je kompanija za društvene mreže.

Oglasi zasnovani na uzrocima koji će biti dozvoljeni na Tviteru uključuju oglase koji obrazuju ili podižu svest o pitanjima kao što su registracija birača, klimatske promene ili vladini programi poput Popisa, rekla je Ela Irvin, šef Tvitera za poverenje i bezbednost, u mejlu.

Tviter je zabranio političke oglase 2019. godine nakon što su se on i druge kompanije društvenih medija suočile sa široko rasprostranjenim kritikama zbog toga što su dozvolile širenje dezinformacija o izborima. Takođe je ograničio oglase koji se odnose na društvene svrhe.

„Verujemo da domet političke poruke treba zaraditi, a ne kupiti“, tvitovao je Džek Dorsi, tadašnji izvršni direktor Tvitera, najavljujući taj potez.

Otkako je Musk preuzeo Tviter krajem oktobra, korporativni oglašivači su pobegli kao odgovor na to da je izvršni direktor Tesle otpustio hiljade zaposlenih, poništivši trajnu suspenziju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i pokrenuvši funkciju plaćene verifikacije koja je rezultirala prevarantima lažno predstavljanje javnih kompanija na Tviteru.

Prošlog meseca, Musk je branio svoje mere dubokog smanjenja troškova i rekao da se Tviter sledeće godine suočio sa „negativnim prilivom novca“ od 3 milijarde dolara.