Irska je kaznila Metu sa 390 miliona evra zbog kršenja privatnosti podataka

Irska je kaznila Metu sa 390 miliona evra zbog kršenja privatnosti podataka

Irska komisija za zaštitu podataka kaznila je u sredu Metu, koja je vlasnik društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, u sredu sa 390 miliona evra zbog kršenja podataka.

Reč je o dve kazne od 210 miliona evra za kršenje Opšte uredbe EU o zaštiti podataka (GDPR) protiv korisnika Fejsbuka iz Austrije i 180 miliona evra za prekršaj na koji se žalio korisnik Instagrama iz Belgije.

Obe žalbe su podnete 25. maja 2018, na dan stupanja na snagu GDPR-a. S obzirom da se evropsko sedište kompanije Meta nalazi u Dablinu, žalbe na njene usluge razmatra irski regulator.

Suština pritužbi je bila da je nakon stupanja na snagu uredbe EU o zaštiti podataka Meta zapravo primorala korisnike da pristanu na prenos svojih ličnih podataka u reklamne svrhe kako bi nastavili da koriste njene usluge.

Irska Komisija za zaštitu podataka u početku je stala na stranu Mete, ali je preokrenula kurs nakon što je nacrt odluke prosleđen odboru regulatora EU za zaštitu podataka, od kojih su se mnogi protivili.

U svojoj konačnoj odluci, irski nadzornik je presudio da Meta „nema pravo da se oslanja na ‘ugovornu’ pravnu osnovu za objavljivanje reklama na osnovu ponašanja korisnika na Fejsbuku i Instagramu.

Meta je sa svoje strane već obećao da će se žaliti na odluku i izrečene kazne.

Podsetimo, tek u novembru 2022. godine, Irska komisija za zaštitu podataka najavila je izricanje kazne od 265 miliona evra i drugih korektivnih mera protiv Mete zbog propusta da adekvatno zaštiti svoje podatke.