Rusija: Militarizacija Japana ‘bezbednosna pretnja’

Rusija: Militarizacija Japana ‘bezbednosna pretnja’

Moskva je spremna da osujeti pretnje od gomilanja japanske vojske u blizini ruskih ostrva na Dalekom istoku, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

Saopštenje je usledilo nakon što je japanski emiter NHK citirao Ministarstvo odbrane zemlje krajem decembra da Tokio planira da rasporedi supersonične rakete na ostrvu Hokaido, koje se graniči sa ruskim Kurilskim ostrvima, čiji južni deo Japan tvrdi kao svoje „severne teritorije“. ” Moskva je tada osudila taj potez.

„Smatramo aktivnosti Tokija ozbiljnim izazovom za bezbednost naše zemlje i azijsko-pacifičkog regiona u celini“, rekao je Rudenko u intervjuu agenciji TASS u utorak.

„Ako se takva praksa nastavi, bićemo primorani da primenimo odgovarajuće mere odmazde kako bismo blokirali vojne pretnje sa kojima se Rusija suočava“, dodao je diplomata, osuđujući „ubrzanu militarizaciju“ Japana i „bez presedana“ povećanje njegovog vojnog budžeta.

Godine 2017. tadašnji japanski premijer Šinzo Abe predstavio je plan za reviziju pacifističkog ustava zemlje, usvojenog ubrzo nakon Drugog svetskog rata pod pokroviteljstvom SAD. Iako dokument zabranjuje Tokiju da održava stalnu vojsku, Japan ima ogromne snage za samoodbranu. Abe je tada rekao da će reforma njihov status učiniti „eksplicitnim“.

Prošlog meseca, japanska vlada je odobrila rekordni nacrt budžeta za odbranu od 51 milijarde dolara za fiskalnu 2023. godinu. Tokio je takođe revidirao svoju strategiju nacionalne bezbednosti, omogućavajući sticanje „sposobnosti za protivudarne napade“.

Postalo je „sve teže rešiti raketne pretnje samo sa postojećom odbrambenom mrežom“, rekao je premijer Fumio Kišida u decembru, navodeći pretnje iz Kine i Severne Koreje.

Japan je, zajedno sa mnogim zapadnim zemljama, uveo sankcije Rusiji nakon vojne ofanzive Moskve na Ukrajinu pokrenute prošlog februara. Takođe je slala vojne zalihe u Kijev, uključujući pancirne jakne i šlemove.

Rusija je od tada stavila na crnu listu nekoliko najviših japanskih zvaničnika, uključujući Kišidu, zbog vođenja „antiruske kampanje bez presedana“.