Skijaškim centrima u Alpima nedostaje sneg zbog tople zime

Skijaškim centrima u Alpima nedostaje sneg zbog tople zime

Veliki deo Alpa ostaje bez snega zbog neuobičajeno toplog zimskog vremena u planinama, a padine skijališta su prekrivene travom.

Parcele trave, kamenja i prljavštine mogle su se videti u ponedeljak u nekim od evropskih skijaških meka – kao što su Insbruk u Austriji, Vilar-sur-Olon i Kran-Montana u Švajcarskoj, Langris u Nemačkoj i daleko šire.

U pojasu koji se proteže od Francuske do Poljske, ali sa Alpima u centru, vreme je bilo toplo svuda. Poslednjih dana dnevne maksimalne temperature u Poljskoj dostigle su dvocifrene vrednosti Celzijusa.

Švajcarska meteorološka služba MeteoSuisse prijavila je neke od najtoplijih temperatura u ovo doba godine. Meteorološka stanica Delemont, na planini Jura na granici sa Francuskom, već je prvog dana u godini zabeležila rekordnu prosečnu dnevnu temperaturu od 18,1 stepen Celzijusa, 2-1/2 stepena Celzijusa iznad prethodnog rekorda za januar.

Nedostatak snega posebno je opterećivao okolinu Adelbodena u Švajcarskoj, gde će se održati subotnje Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju, a koje obično privlači 25.000 navijača za jedan dan takmičenja.

Meteo France je izvestio o skoro normalnim snežnim padavinama u južnim Alpima i u severnim Alpima, na padinama iznad 2.200 metara. Ali primetan je nedostatak snega na nižim nadmorskim visinama u severnim Alpima i Pirinejima, navodi se u izveštaju.

Naravno, Alpi pokrivaju veliku površinu i nisu sve lišene snega: možda je, paradoksalno, najviše snega palo u italijanskim Dolomitima, južno od švajcarskih Alpa.

U Nemačkoj je takođe neobična prolećna temperatura – u ponedeljak je u pojedinim delovima zemlje dostigla 16 stepeni Celzijusovih. Veruje se da je novogodišnja noć bila najtoplija od početka posmatranja. Nemačka meteorološka služba saopštila je da su na četiri meteorološke stanice na jugu Nemačke termometri pokazivali 20 stepeni Celzijusa i nešto više.