Dolar stabilan dok investitori čekaju ekonomske podatke

Dolar stabilan dok investitori čekaju ekonomske podatke

SINGAPUR – Američki dolar je u utorak uglavnom ostao nepromenjen pošto su investitori ove nedelje čekali niz ekonomskih podataka, zajedno sa zapisnicima sa poslednjeg sastanka Federalnih rezervi koji će rasvetliti razmišljanje Centralne banke o kamatnim stopama i inflaciji, preneo je Rojters.

Indeks dolara, koji meri dolar u odnosu na šest glavnih valuta, počeo je prigušeno u 2023. i poslednji put je porastao za 0,068% na 103,710. Indeks je prošle godine porastao za 8 odsto u svom najvećem godišnjem skoku od 2015. godine zbog povećanja kamatnih stopa Fed-a da bi se uhvatio u koštac sa inflacijom.

Dolar će se verovatno konsolidovati jer „tržišna aktivnost ove nedelje postepeno raste“, rekao je Kristofer Vong, valutni strateg u OCBC banci u Singapuru.

Nakon četiri uzastopna povećanja od 75 baznih poena, američka centralna banka je prošlog meseca podigla kamatne stope za 50 baznih poena. Zapisnik sa decembarskog sastanka trebalo bi da bude objavljen u sredu, a investitori traže naznake kojim će putem Fed verovatno krenuti 2023. godine.

Stratezi Citija kažu da bi zapisnici mogli postati zanimljiviji jer bi moglo biti veće razlike između golubova i jastrebova u pogledu toga koliko visoka bi trebala da bude terminalna stopa.

„Takođe ćemo tražiti bilo kakav vodič o tome šta bi moglo da odredi veličinu povećanja na februarskom sastanku, ali ne bismo očekivali nikakve konkretne smernice“, rekao je Citi, dodajući da i dalje očekuju povećanje od 50 baznih poena u februaru.

Pažnja investitora će takođe biti usmerena na izveštaj o platnom spisku koji će biti objavljen u petak.

Na drugim mestima, japanski jen je ojačao 0,46% u odnosu na dolar na 130,12 za dolar, što je dostiglo najviši nivo od juna.

Nikkei je u subotu izvestio da Banka Japana (BOJ) razmatra povećanje svojih prognoza inflacije u januaru kako bi pokazala rast cena blizu cilja od 2% u fiskalnoj 2023. i 2024. godini.

Nadogradnja prognoze inflacije BOJ-a verovatno bi podstakla dalje spekulacije da centralna banka želi da prilagodi svoju ultra labavu politiku ublažavanja monetarne politike i da će doći nakon što je BOJ potresao tržišta proširivanjem svog desetogodišnjeg limita prinosa.

U međuvremenu, evro je pao za 0,07% na 1,0655 dolara, dok se sterling poslednji put trgovao na 1,2037 dolara, što je pad od 0,07% tog dana.