Glavni Bajdenov pomoćnik planira put u Izrael

Glavni Bajdenov pomoćnik planira put u Izrael

VAŠINGTON – Savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan planira put u Izrael ovog meseca nakon formiranja nove vlade na čijem čelu će biti premijer Benjamin Netanjahu, rekao je u ponedeljak zvaničnik Bele kuće, prenosi Rojters.

Sastanci u Izraelu će uslediti pošto je Netanjahuov novi savez sa ultranacionalistima zabrinuo zvaničnike Bele kuće o izgledima za pogoršanje odnosa Izraela sa Palestincima. Izraelske snage su u ponedeljak ubile dva palestinska militanta tokom sukoba u blizini okupiranog grada Dženina na Zapadnoj obali, rekli su palestinski izvori.

Bajden takođe radi na pronalaženju zajedničkog jezika sa novom izraelskom vladom o pristupu zaustavljenim iranskim nuklearnim pregovorima i ponovo procenjuje savez Vašingtona sa Saudijskom Arabijom.

Bajden je u četvrtak rekao da se raduje saradnji sa Netanjahuom, kojeg je nazvao „mojim prijateljem decenijama“, i obavezao se da će „podržati rešenje dve države i suprotstaviti se politici koja ugrožava njegovu održivost ili je u suprotnosti sa našim zajedničkim interesima i vrednostima“.

Datumi za Salivanove sastanke još nisu određeni, rekao je zvaničnik administracije, koji je želeo da ostane anoniman.